Kela ja poliisi hyppäävät Pride-rekkaan - "Tärkeä viesti työntekijöille ja kansalaisille"

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista muistuttavaan Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuu tänä vuonna huomattavasti aiempaa enemmän viranomaisia.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän kutsumana kulkueeseen osallistuu muun muassa Poliisihallituksen, valtioneuvoston kanslian, Kelan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Maahanmuuttoviraston edustajia.

Pimiän mukaan esimerkiksi monissa naapurimaissa viranomaiset ovat osallistuneet jo vuosien ajan Pride-tapahtumiin ja kulkueeseen.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun rekkaan osallistuu noin puolet kutsutuista.

– Joillekin viranomaisille tämä voi olla ensimmäinen askel näiden kysymysten esille nostamiseen. Tämä voi olla alku sille, miten näitä asioita huomioidaan arjen työssä.

HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsmasta viranomaisten osallistuminen on tärkeä viesti niin organisaatioiden työntekijöille kuin muillekin kansalaisille. Hänen mukaansa homo- ja transfobista syrjintää kohdanneilla on edelleen korkea kynnys ottaa yhteyttä viranomaisiin.

– Tätä kynnystä tulee madaltaa, Horsma sanoo.

Viharikokset huolestuttavat

Poliisihallituksesta kulkueeseen osallistuu poliisitarkastaja Måns Enqvist. Hänen mukaansa poliiseja on kannustettu osallistumaan kulkueeseen vaikka ryhmänä, mutta siviilipuvussa.

Enqvist itse kapuaa rekkaan virkapuku yllään.

– Emme esiinny vapaa-aikana virkapuvussa missään kulkueessa, mutta osallistun rekkaan virkani puolesta eli olen virantoimituksessa, Enqvist sanoo.

Viharikosten ja -puheen määrä on kohonnut viime vuosina, mikä huolestuttaa poliisia.

– Poliisi kantaa huolta yhdenvertaisuudesta, joten siinä mielessä rekkaan osallistumisen voi ajatella signaalina, että olemme huolestuneita tästä tilanteesta.

Viranomaisten osallistuminen on herättänyt myös kritiikkiä, minkä Aaro Horsma kertoo ymmärtävänsä.

– Pride-viikko ei ole juhla, johon eri tahot voivat tulla kiillottamaan profiiliaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet vaativat päivittäistä työtä, ja muutoksia lainsäädäntöön sekä viranomaisten käytäntöihin. Hienoa, että kiinnostus ja keskustelu lisääntyy.

 

Lue myös:

    Uusimmat