Mainos

Kela esittää projektia harmaan talouden kitkemiseksi

Kansaneläkelaitos esittää hallitukselle projektia harmaan talouden ehkäisemiseksi. Kelan esityksen mukaan eri tahot voisivat yhdessä hallituksen kanssa kehittää uusia keinoja, joilla epärehellistä toimintaa mm. sosiaaliturvan väärinkäytösten osalta saataisiin karsiuksi.
Esityksessä todetaan, että Kelan etuuksiin kohdistuvien väärinkäytösepäilyjen määrä kolminkertaistui vuosien 1992-96 välisenä aikana. Vuosina 1995-96 niiden lisääntyminen johtui keskeisesti työttömyyden myötä lisääntyneistä työttömyysturvarikkomuksista. Vuosina 1993-94 väärinkäytöksiä havaittiin Kelan hoidettavaksi tulleista uusista etuuksista, joiden maksatustiedoista löytyi suuri määrä virheitä kun tietoja verrattiin Kelan muita etuuksia koskeviin tietoihin sekä verotus- ja väestörekisteritietoihin. Kelan mukaan tämän jälkeen sekä väärinkäytösten että niihin liittyvien liikamaksujen määrä on laskenut selvästi ja on alle vuoden 1995 tason.

Kelan arvion mukaan keskeinen syy väärinkäytöksiin on sosiaaliturvaa koskevien säädösten ja etuuksien suuri määrä sekä määräytymisperusteiden epäjohdonmukaisuudet. Taustasyinä ovat myös tarveharkinnan korostuminen sekä eri lakien avoliittoa ja yksinhuoltajuutta koskevat vaikeasti toimeenpantavat säännöt.

Kelan on itse vaikea tunnistaa väärinkäytöksiä, mikäli työhallinto ja verottaja eivät ole havainneet pimeää työntekoa. Myös tietosuojaa koskevat säännökset ovat Kelan mukaan olleet esteenä rekisteritietojen ristiinkäytön laajemmalle hyödyntämiselle. Kelan mahdollisuudet parempaan väärinkäytösten ehkäisyyn johtuvat paljolti kehittyneemmistä atk-järjestelmistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.