Kekkonen hiihti joka päivä – mutta oliko tyyli väärä?

2:18

Urho Kekkonen astui valtaan 60 vuotta sitten – ja kansalle tulivat tutuiksi presidentin kuuluisat hiihtoretket perässähiihtäjineen.

Kekkonen hiihti joka päivä ja tarkkaili painoaan joka aamu. Uudenvuodenpuheessaankin Kekkonen innosti kansaa hiihtämään.

– Se auttoi kyllä, kun presidentti näytti mallia, niin kansa oli ladulla, liikuntaneuvos Tuomo Jantunen kertoo MTV Uutisille.

Presidentin mallin mukaisesti kansanhiihdon teemaksi tulikin tunti suksilla joka päivä.

– Siitä innostuneina jotkut vääräleuat naureskelivat, että joku seisoskeli suksien kanssa Hakaniemen torilla tunnin ja laittoi sitten kansanhiihtokorttiin tunti suksilla, naurahtaa Jantunen.

Kekkostyyli voimissaan

Presidentin kanssa hiihtänyt liikuntaneuvos Jantunen nimesi presidentin omaperäisen hiihtotyylin kekkostyyliksi.

– Eräänlainen pitkävetotyyli, että se veto lähti täältä edestä, silloin se rytmi ei ollut oikea. Siinä on pitkä veto kauas ja työntö. Siinä mennään harvakseltaan – rauhallisesti ja hitaasti. 

Hiihtikö Kekkonen sitten väärin?

– Ei, Kekkonen hiihti ihan oikein – Kekkonen hiihti vain omalla tyylillään tai sellaisella vanhan ihmisen tyylillä, mutta se tyyli muuttui kun tuli ylämäki, silloin se oli aivan oikein, Jantunen vastaa diplomaattisesti.

Jättimäinen onnittelukirja hiihtokansalta

Jantunen oli mukana keräämässä hiihtäjien onnitteluja 80-vuotiaalle Kekkoselle.

– Onnittelukirja oli niin paksu ja painava, että ei sitä ei yksin jaksanut kantaa. Olin sitä luovuttamassa ja presidentti alkoi lukea nimiä alusta saakka ja Pirkan hiihdon kohdalta hän löysi jo tuttuja nimiä. 

– Idea onnittelukirjaan tuli itse asiassa silloiselta MTV:n varatoimitusjohtaja Jaakko Paavelalta, josta tuli myöhemmin myös Suomen Ladun puheenjohtaja. Kirja on yhä nähtävillä Orimattilassa museossa.

Jantusen mukaankaikille perässähiihtäjille oli selvää, että kukaan ei ohittanut Kekkosta.

MTV:lle antamassaan haastattelussa Luova valtiomies- ohjelmassa Kekkonen kertoi urheiluinnostuksestaan.

– Jos minä joudun useamman päivän olemaan sisällä etten pääse lenkille, niin kyllä minä tunnen itseni sairaaksi. Kyllä hiihto on minusta mielenkiintoisempi kuin lenkkeily kesällä, kuvaili Kekkonen MTV:lle.

2:17

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja