Keittiöstä toimiva ja kaunis: Lue asiantuntijan vinkit ja trendit!

Keittiöltä vaaditaan paljon: Se on kodin paljon käytetty työpiste, jonka on oltava ehdottoman käytännöllinen, mutta samalla kaunis ja luonteva osa muita huoneita. Sisustussuunnittelija Johanna Rajamaa kertoo, mitä suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon.

Keittiö on nykyään usein osa olohuonetta ja ruokailutilaa, joten siltä vaaditaan paljon. Jokaisessa kodissa päivittäin käytössä olevan tilan on oltava paitsi toimiva, myös kaunis kokonaisuus.

– Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että etäisyydet eivät ole suuria, vaikka ryhmä olisikin suuri. Eli esimerkiksi vesipiste, kokkauspiste, kattilat ja muut tarvikkeet ovat kaikki lähellä toisiaan, kertoo sisustussuunnittelija Johanna Rajamaa Keittiömaailmasta.

Suunnittelussa on kuitenkin muistettava säilyttää tilan keveys.

– Jos ajatellaan visuaalisesti, niin ei kannata laittaa liikaa yläkaappeja ja muuta kaapistoa, vaan esimerkiksi komeroseinä ja saareke ovat kevyt ja toimiva yhdistelmä. Tilaa ei kannata tuupata liian täyteen, Rajamaa muistuttaa.

Keittiötrendinä selkeys

Rajamaan mukaan Suomessakin käytetään edelleen paljon liukuovia ja komeroseinää. Tilan selkeys on tärkeää.

– Esimerkiksi uunit ja astianpesukoneet piilotetaan ovien taakse. Keittiö on usein osa olohuonetta ja ruokailutilaa, joten siitä ei haluta niin keittiön näköistä kuin ehkä aiemmin.

Myös tasovaihtelut ja linjakkuus on tärkeää.

– Kattotuulettimen voi vaikka asentaa kattoon suoraan, jolloin tila säilyy linjakkaana. Tasoerot ovat suosittuja, esimerkiksi hella ja työskentelytaso voivat olla hieman eri korkeudella. Myös vetimettömyys on edelleen suosittua.

Värimaailma on suomalaiselle tuttuun tapaan hillitty: beessi sekä harmaan ja valkoisen sävyt ovat aina ajattomia ja suomalaista sydäntä lähellä.

Hannele Lampela/ MTV3

Kuvat: Ikea/ Hannele Lampela, MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja