Keittiöremontin toimitusehdot ja viimeistely

Keittiö on kodin tiloista luultavasti kaikkein keskeisin. Se ei voi olla kovin pitkään pois käytöstä, joten kun sitä remontoidaan, aikataulujen laatiminen ja niissä pysyminen on vieläkin tärkeämpää kuin useimmissa muissa kodin korjauksissa.

Aluepäällikkö Vuokko Hannila (Domus Yhtiöt) suosittelee varaamaan aikaa riittävästi. "Asiakkaan kanssa tavataan ensin useampaankin otteeseen. Kun on otettu tarvittavat mitat, suunnittelu tehdään tietokoneen avulla, että asiakas voi nähdä suoraan näytöltä, miltä eri vaihtoehdot näyttävät hänen keittiössään. Tämä ottaa oman aikansa ja kun hienosäätö on tehty, toimitus vie sen jälkeen noin kuukauden. Kaikkineen keittiöremonttiin on siis varattava aikaa yli kuukausi", Hannila laskee.

Hannila korostaa, että asiakkaalla on oikeus korvauksiin jos toimituksista aiheutuu viivästyksiä. Toimituksissa noudatetaan rakennuspuusepänteollisuuden kuluttajakaupan yleisiä toimitusehtoja.

Usein herättää hämmennystä se, että asiakas ei saakaan kauppiaan tekemiä suunnitelmia heti mukaansa.

"Emme anna kuvia mukaan alkuvaiheessa, mutta kaupanteon yhteydessä asiakas saa ne tietysti itselleen. Tämä lienee alalla yleisin käytäntö."

Kuljetuksesta asuntoon on sovittava myyjän kanssa tapauskohtaisesti. Kantaminen esimerkiksi kerrostalon ylimpään kerrokseen ei sisälly automaattisesti palveluun. Ikävien yllätysten välttämiseksi asia pitää siis tarkastaa ja sopia siitä, etteivät paketit jää vaikkapa makaamaan kadulle. Myös remonttiporukasta saattaa olla apua.

Joskus kuulee väitettävän, että toimituksista puuttuu usein olennaisia osia – pahimmillaan esimerkiksi nurkkakaappeja, joista asentaminen pitäisi aloittaa.

"Kyllä suurin osa toimituksista menee ihan aikataulun mukaan. Keittiöremontti on kuitenkin monimutkainen ja koostuu monesta eri osasta: ensin on myyjän ja asiakkaan välinen neuvottelu, sitten tilausten syöttö, tuotanto ja siellä oheistuottajat ja alihankkijat ja lopuksi kuljetus", Hannila perustelee.

Hannila mainitsee hyvänä esimerkkinä ohjelmassa esitellyn keittiöremontin. "Täällä on noin 30 yksikköä. Kun ne jaetaan osiinsa, toimitus sisältääkin jo yli tuhat osaa."

Valitse sopivat valaisimet

Keittiön valaistus on sen toimivuuden kannalta yhtä tärkeä kuin kaapistot yksityiskohtineen. Valoa on saatava oikea määrä oikeaan paikkaan – ja keittiöön sopivilla valaisimilla. Keittiössä käytetään nykyisin paljon halogeenivalaisimia, jotka eivät kuitenkaan ole sinne suositeltavin ratkaisu.

"Ne tuottavat erittäin paljon lämpöä. Esimerkiksi keittiökaapin alapintaan sijoitettuna ne lämmittävät kaappia niin paljon, etteivät kuiva-aineet tule säilymään kaapissa pitkään", varoittaa johtava tutkija Anne Malin Työtehoseurasta.

"Niitä sijoitetaan myös usein kaappien yläreunaan, joko lippaan tai jonkinlaisten varsien päähän, ja silloin syntyy pahimmassa tapauksessa jopa tulipalon vaara", Malin jatkaa.

Työtehoseura ja Teknillisen korkeakoulun valaistuslaboratorio ovat hiljattain käynnistäneet yhteisen tutkimusprojektin, jonka tarkoituksena on selvittää, millä tavalla uutta tekniikkaa – esimerkiksi led-valaisimia – voidaan käyttää hyväksi keittiössä. Led-valaisimet eivät tuota yhtä paljon lämpöä kuin halogeenit, mutta käyttäjän kannalta ne toimivat samalla tavalla. Malin näyttää aivan perinteisen halogeenivalaisimen näköistä, lasihyllyin varustetun seinäkaapin ylätasoon upotettua valaisinta, joka valaisee kaapin ja tuo siellä olevat astiat kauniisti esille.

Kuivauskaappi on oma, erityinen ongelmakohtansa. "Olemme miettineet, kuinka astiankuivauskaapin ja työtilan sen alapuolella saisi valaistua luontevasti. Kuivauskaappihan on alhaalta avoin, joten sen alle on vaikea sijoittaa valaisimia. Kokeilemmekin nyt kahden valaisimen sijoittamista kaapin kattoon", Malin kertoo.

Tutkimuksen yhteydessä on pohdittu myös keittiön tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Esimerkiksi työtason etureunan alle on sijoitettu led-valaisimia, joiden voimakkuutta säätämällä tunnelmaa voidaan muuttaa.

"Yksi mahdollisuus on käyttää niitä yövaloina – kun tulee keskellä yötä keittiöön juomaan lasin vettä tai vaikkapa ottamaan lääkkeet, ei ole aina miellyttävää laittaa kaikkia valoja päälle."

Tutkimus kestää vuoden 2006 loppuun. Sen jälkeen saadaan käyttöön tulokset, joiden perusteella selviää, kuinka uutta valaistustekniikkaa voidaan hyödyntää tavallisten kuluttajienkin keittiöissä.

Lisätietoja:
Domus: www.domus.fi
Villa: www.villa-keittiot.fi
Työtehoseura: www.tts.fi

(JKA 22.9.2006)

Lue myös:

    Uusimmat