Keihin EU:n uudet Venäjä-pakotteet kohdistuvat? Keskiössä Navalnyin kannattajien pahoinpitelystä vastanneet: Putinin oligarkkikavereihin sanktiot eivät ulotu

2:56
EU pääsi sopuun uusista Venäjä-pakotteista.

EU toivoo, että uusi Venäjä-pakotelista hyväksytään viikon sisällä. Kohteena ovat erityisesti Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja kannattajiensa pahoinpitelystä vastanneet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan listalle olisi tulossa neljä korkea-arvoista venäläisvirkamiestä, jotka ovat olleet vastuussa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja tämän kannattajien kaltoinkohtelusta.

Uusissa Venäjä-pakotteissa EU käyttää ensimmäistä kertaa ihmisoikeusrikkomuksiin perustuvaa pakotemenettelyä, kertoo EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

Monet jäsenmaat toivoivat, että pakotteita olisi kohdistunut myös yksittäisten henkilöiden sijaan rakenteisiin, esimerkiksi Nordstream 2 -kaasuputkihankkeeseen, tai toisaalta presidentti Vladimir Putinin oligarkkilähipiiriin.

– Oligarkkeihin kohdistuvat pakotteet olisivat olleet painostustoimi. Pakotteiden kohteiden piti kuitenkin olla oikeudellisesti päteviä, että voidaan osoittaa, että kyseiset henkilöt ovat olleet osallisina mielenosoittajien pahoinpitelyihin, kertoo päätöksestä MTV Uutisten Euroopan-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Katso lisää uutisvideolta, miten pakotteita ollaan kohdistamassa.

Katso: Tällaisia pakotteita Venäjään kohdistui aiemmin

2:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja