Mainos

Kehitysmaat valmistavat jo enemmän autoja kuin teollisuusmaat

Autoteollisuuden painopisteen siirtyminen Kiinaan ja muihin kasvaviin talousmahteihin on kiihtynyt viime vuoden aikana. Nousevat taloudet valmistivat markkinatutkija PwC Autofactsin mukaan ensimmäisen kerran enemmän autoja kuin autoteollisuutta perinteisesti hallinneet teollisuusmaat.

Nousevien talouksien kysyntä vetää henkilöautojen tuotannon kasvua vastedeskin. PwC ennustaa autotuotannon kasvavan 5,2 prosenttia vuodessa vuoteen 2018 ulottuvalla ennustejaksolla. Kasvusta 86 prosenttia tulee nousevista talouksista.

Globaalin autoteollisuuden tuotanto kohosi markkinatutkija IHS Automotiven mukaan viime vuonna 76,9 miljoonaan autoon. IHS ennustaa tuotannon nousevan 104,5 miljoonaan autoon vuonna 2018. PwC Autofactsin ennuste on hieman korkeampi, 106 miljoonaa autoa.

Kiinan autoteollisuuden kova kasvu jatkuu markkinatutkijoiden mukaan lähivuodet. IHS ennustaa, että Kiina tuottaa ennustejakson lopussa 29,1 miljoonaa autoa eli 11,6 miljoonaa autoa enemmän kuin viime vuonna. Etelä-Aasian autoteollisuuden tuotanto kaksinkertaistuu 12,6 miljoonaan autoon.

Euroopan autotuotanto notkahtaa IHS:n mukaan tänä vuonna velkakriisin aiheuttaman epävarmuuden takia ja laskee 18,8 miljoonaan autoon. Markkinatutkija kuitenkin ennakoi, että tuotanto palaa kasvuun ja kohoaa 23,2 miljoonaan autoon vuonna 2018.

Talouskasvun heikkouden lisäksi Euroopan unionin autoteollisuuden ongelmana on ylikapasiteetti, jota PwC:n mukaan on keskimäärin 20 prosenttia. Uudet toimet ylikapasiteetin purkamiseksi ovat mahdollisia, se arvioi. Menestyneimpien valmistajien vientikysyntä on kuitenkin niin vahvaa, että niillä voi olla jopa pulaa kapasiteetista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.