Kazakstanissa ainakin 164 kuollut ja 6000 otettu kiinni levottomuuksien aikana

Kazakstanin kaduilla hiljeni presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia 1:24
Kadun hiljenivät Kazakstanissa presidentin määrättyä poliisit ampumaan mielenosoittajia.

Kazakstanissa ainakin 164 ihmistä on kuollut tällä viikolla väkivaltaisten mielenosoitusten seurauksena, paikalliset terveysviranomaiset kertovat. Suurin osa kuolemantapauksista on raportoitu maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Viranomaiset kertoivat aiemmin tällä viikolla 26 mielenosoittajan ja 16 turvallisuusviranomaisten edustajan kuolleen levottomuuksissa. Uusista kuolemantapauksista ei ole tarkempia tietoja.

Lähes 6  000 ihmistä on otettu kiinni levottomuuksien takia, presidentti Kasym-Zhomart Tokajev kertoi sunnuntaina. Presidentin mukaan kiinniotot liittyvät yli sataan erilliseen tutkintaan. Tokajev lisäsi, että kiinni otettujen joukossa on huomattava määrä ulkomaalaisia.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa.

Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea näiden vaatimusten mukaisesti. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin arvion mukaan mielenosoitusten syynä ovat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaiset rikkomiset.

Lue myös:

    Uusimmat