Kauppojen korona-ajan jättitulokset lisäävät painetta nostaa lakkoilevien työntekijöiden palkkoja: "Olisi hurjaa, jos palkkoja ei nostettaisi"

Pöllöraati perkasi Suomen lakkotilannetta 10:39
Katso videolta, miten Pöllöraati kommentoi meneillään olevaa kaupan alan lakkoa

Pöllöraati ruoti Huomenta Suomessa meneillään olevaa kaupan alan lakkoa sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n lakkouhkaa. Lisäksi keskustelussa pohdittiin Suomen Nato-polun jatkoa ja tulevia eduskuntavaaleja.

Kaupan alan lltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikön Juha Ristamäen mukaan kaupan alan paineeseen nostaa palkkoja vaikuttaa kauppojen korona-aikana tekemä hyvä tulos. Samasta syystä ihmisten sympatiat ovat työntekijöiden puolella.  

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko alkoi torstaina, ja se koskee 160 kauppaa eri puolilla Suomea. 

– Kauppiaat ovat tehneet aika kovaa voittoa, että kyllä siellä varmasti paineet ovat kasvaneet kohtuullisten palkankorotusten saamiseksi. Tietysti inflaatio myös vaikuttaa, Ristamäki sanoo.

Ylen politiikkaradion politiikan toimittaja Linda Pelkosen mukaan palkkojen nostamisessa on kaksi puolta.

– On ymmärrettävää, että ollaan huolissaan inflaatiokehityksen jatkumisesta, jos kaikki alat nostavat palkkojaan. Toisaalta etenkin palvelualoilla ihmiset elävät pienellä palkalla. Nyt kun inflaatio on kymmentä prosenttia, olisi hurjaa, jos palkkoja ei nostettaisi, Pelkonen pohtii.

Lakkouhka jatkuu myös ensi viikolla

Kaupan alan lisäksi AKT:n neuvottelut ovat edelleen ratkaisematta.

– Ensi viikolla on se mahdollisuus, että satamat laitetaan kiinni ja sehän on sitten aina se iso porun aihe, toteaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Tämä vaikuttaisi Suomen vientiin ja aiheuttaisi lamaannusta.

Pelkonen on samaa mieltä siitä, että AKT:n lakolla olisi yhteiskunnallisesti suuri vaikutus. Samalla hän toteaa, että kaupan alan lakkojen vaikutus on jäänyt pieneksi ainakin tiiviisti asutetussa Etelä-Suomessa.

– Kaupan alan lakko on ollut aikamoinen lässähdys, eilen pääsi ainakin Helsingissä kauppoihin normaalisti, Pelkonen sanoo.

Juha Ristamäki selittää tätä pienellä järjestäytymisasteella ja suurella osa-aikaisten työntekijöiden määrällä.

– Tokihan tämäkin lakko sitten laajenee, jos sopua ei tule, Ristamäki sanoo.

Eeva Lehtimäen mukaan lakkotilanteeseen vaikuttaa osaltaan yleinen työllisyyspula. Se taas on osin seurausta korona-ajasta, jolloin monet vaihtoivat alaa.

– Työvoimapulaa voisi helpottaa se, että tietyillä aloilla on pakko tulevaisuudessa maksaa enemmän, että sinne saadaan enemmän ihmisiä, Lehtimäki toteaa.

Pöllöraati: Miten kaupan alan lakko vaikuttaa suomalaisiin isommassa kuvassa 10:42
Katso videolta Pöllöraadin keskustelu Suomen lakkotilanteesta ja tulevien eduskuntavaalien teemoista. 

Lue myös:

    Uusimmat