Mainos

Kaupat ja ravintolat rajoittaisivat olutrallia

Kauppa- ja ravintolaelinkeinoja ja niiden työntekijöitä edustavien järjestöjen mielestä veroton oluen tuonti olisi rajattava kuuteen olutlitraan vuoden 2005 loppuun asti.

Järjestöt kehottavat Suomea hyödyntämään täysimääräisesti mahdollisuutensa rajoittaa oluen tuontia erityisesti kolmansista maista eli lähinnä Virosta ja Venäjältä. EU:ssa valmisteilla oleva direktiivi antaisi Suomelle mahdollisuuden tiputtaa tuonnin enimmäismäärän nykyisestä 15 litrasta 6 litraan tuohon vuoteen asti.

Hallituksen uskotaan kuitenkin suosittelevan korkeampaan rajaa, sillä ns. 20-tunnin sääntö on tehokkaasti rajoittanut olutrallia Virosta ja Venäjältä. Järjestöt ovat huolissaan oluen mittavan matkustajatuonnin vaikutuksesta vähittäiskauppojen toimintaedellytyksiin ja raja-alueiden työllisyyteen.

Tuonti rokottaa myös ravintolamyyntiä erityisesti satamakaupungeissa ja rajaseudulla. Palveluelinkeinolle

myynnin ja ja liikevaihdon menetysten lasketaan olevan miljardiluokkaa vuodessa. Valtiolle koituvat samanmoiset verotulojen menetykset. Työpaikkojen menetykset ovat järjestöjen laskujen mukaan tuhansia henkilötyövuosia.

Järjestöt pitävät oluiden tuontimääriä niin suurina, että ne epäilevät osan juomista ohjautuvan matkustajien omaa käyttöä laajempaan yksityiseen kulutukseen. Kannanotossa ovat mukana Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto, Liikealan ammattiliitto, Päivittäistavarakauppa ja Suomen hotelli- ja ravintolaliitto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.