Mainos

Kaupat havittelevat omaa juomapakkausten kierrätysjärjestelmää

Päivittäistavarakauppa aikoo hakea ympäristöministeriöltä lupaa perustaa oma juomapakkausten kierrätysjärjestelmä. Hakemus koskee pantillisia lasi- ja muovipulloja, jotka ovat uudelleen täytettäviä tai kelpaavat raaka-aineena uusiokäyttöön.

-Tavoitteena on turvata yksi yhtenäinen järjestelmä, johon pääsevät samoilla ehdoilla mukaan kaikki juomia valmistavat tai myyvät yritykset, Päivittäistavarakauppa ry:n puheenjohtaja Pekka Kosonen sanoo.

Tölkkien kierrätyksessä tällä tavoin toimii jo Palpa, johon saksalainen Lidlkin tällä viikolla on mennyt mukaan. Nykyinen pullojen kierrätysjärjestelmä sen sijaan on kotimaisten panimoiden hallinnoima. Kaupan etujärjestön mukaan se on vaarassa hajota niiden yhteistyökyvyn puutteen sekä yhden kaupan ketjun eli Lidlin erillisen pullojen kierrätyssysteemin takia. Lisää paineita aiheuttavat EU:n laajeneminen ja lisääntyvä tuonti Virosta.

-Yhteistyötä on vaikea tehdä mallissa, missä yksi osapuoli määrittelee pelisäännöt ja ulkomaisten maahantuojien tai pienpanimoiden toiminta on paljon vaikeampaa, Kosonen huomauttaa.

Esimerkiksi nykyisen kiertopullojärjestelmän vaatiman pullojen pesu-, kuljetus- ja lajittelupalvelujen ostaminen on monelle panimolle mahdotonta.

Hintaa kertyisi kymmeniä miljoonia


Pahimmillaan yhtenäisen kierrätyssysteemin vaihtoehtona on Kososen mukaan Saksan tapainen malli, jossa ostaja joutuu palauttamaan kierrätyspullot samaan myymälään, mistä on ne ostanutkin. Tämän vuoksi kauppakin haluaa kehittää mahdollista omaa järjestelmää nimenomaan yhteistyönä, ei siten että jokaisella ketjulla olisi omansa.

Oman kierrätysjärjestelmän perustaminen maksaisi kaupalle muutamia kymmeniä miljoonia euroja, mutta Kososen mukaan summa saataisiin nopeasti takaisin säästyvinä logistiikkakuluina. Yhdistyksen logistiikkatyöryhmä tekee tarkemman selvityksen kuluista vielä tämän kuun aikana. Käytännössä pullot kiertäisivät kaupan keskusliikkeiden nykyisten kuljetusten mukana keskusvarastoihin ja sieltä joko murskaamoon tai takaisin valmistajalle.

Kaupan päässä järjestelmä ei vaadi muuta kuin koneiden päivittämisen siten, että ne ottavat vastaan pantillisena kaikki järjestelmään tulevat pullot.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 08.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.