Kaupan alan mahdollisten lakkojen aikana ei syytä ruokahamstraukseen – vaikuttaisivat kuitenkin päiväkotien ja sairaaloiden toimintaan

10:53
Katso myös: Näin PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen keskustelivat kaupan alan lakon uhasta aamun Huomenta Suomessa 23. tammikuuta.

Kaupan alan lakoilla olisi toteutuessaan vaikutuksia sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja Puolustusvoimien ruokahuollon toimintaan, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Hänen mukaansa lakkovaroitukset koskevat myös Foodservice-tukkukauppoja, jotka toimittavat ravintoloille ja ammattikeittiöille raaka-aineita.

–  Toimitusten varassa on lakisääteisiä ruokapalveluita, joita lakot toteutuessaan haittaisivat, Luoto kertoo STT:lle.

–  Esimerkiksi ravitsemuslaadun heikkenemisellä saattaa olla vanhainkodin asukkaille nopeitakin seurauksia, eivätkä asukkaat välttämättä pysty hoitamaan ruokaostoksia itsenäisesti, hän lisää.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaupan alalle kaikkiaan kolme lakkovaroitusta, joista viimeisin tuli eilen.

Luodon mukaan kaikki PAMin ilmoittamat mahdolliset lakot tulisivat vaikuttamaan Foodservice-tukkukauppojen toimintaan vielä siten, että vaikutukset tulisivat vain voimistumaan joka kerta.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan Foodservice-sektori on yhteiskunnallisesti merkityksellinen toimiala. Päivittäin joka toinen suomalainen käyttää sen palveluita ruokaillessaan tai käydessään kahvilla esimerkiksi ravintoloissa sekä työpaikka- ja kouluruokaloissa.

Ei syytä ruokahamstraukselle

Kaupan alaa uhkaavat lakot eivät toteutuessaan tarkoittaisi, että ruokaa ei olisi kaupoista saatavilla, sanoo valmiuspäällikkö Lauri Kulonen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

–  Suomessa on yhteensä 2  800 päivittäistavaramyymälää, ja lakko ei suinkaan koskisi kaikkia näitä, Kulonen sanoo.

–  Lakkovaroituksen piirissä on pääsääntöisesti mukana hypermarketkokoisia myymälöitä. Muut myymälät jatkavat normaalisti toimintaansa myös mahdollisen lakon aikana.

Ruuan hamstraamiseen lakkojen alla Kulonen ei näe mitään tarvetta.

–  Ruokaa riittää Suomessa, ja ruuan tuotanto- ja toimitusketju toimii lakonkin aikana, hän painottaa.

Kaupan alan mahdollisten lakkojen lisäksi myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ilmoittamalla lakolla voisi toteutuessaan olla vaikutuksia päivittäistavarakauppoihin.

AKT antoi eilen varoitukset helmikuun puolivälissä alkavista lakoista muun muassa satamissa ja tavara- sekä säiliöautoliikenteessä. Autoliikenteen Työnantajaliiton mukaan lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä.

Kulosen mukaan lakon mahdollisia vaikutuksia arvioidaan parhaillaan Huoltovarmuusorganisaatiossa.

Ensimmäiset lakot alkaisivat ensi viikolla

PAM ja Kaupan Liitto ovat jatkaneet työriidan sovittelua tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelua on määrä jatkaa loppuviikon ajan.

Ensimmäinen PAMin ilmoittamista lakoista olisi kaupan varastoissa 6.–9. helmikuuta, ja sitä seuraisi lakko kaupoissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.–11. helmikuuta. Tuon lakon piirissä on muun muassa useita Prismoja ja K-Citymarketteja. Ensi viikon lakkojen piirissä olisi yhteensä noin 20  000 työntekijää.

Toinen lakkovaroitus koskee vain kaupan varastoja, ja se tapahtuisi tätä seuraavalla viikolla 13.–16. helmikuuta. Lakko koskisi noin 4  000:ta työntekijää.

Kolmas kaupan lakko koittaisi 16.–18. helmikuuta. Se koskisi yhteensä 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26  000 henkilöä.

Kolmannen lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja