PAMilta uusi lakkovaroitus: Koskee kaikkia Suomen K-Citymarketteja, Prismoja ja Lidlejä

Kaupan alan yllä leijuu helmikuun alkaessa uhka laajoista lakoista.

Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi tiistaina kaupan alalle uuden lakkovaroituksen, joka koskisi nyt satoja kauppoja ympäri Suomen.

Lakon ajankohta olisi 16.–18. helmikuuta, ja se koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 henkilöä.

Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.

Kaupan liitto ilmoitti tiistaina vastatoimena kehottavansa jäsenyrityksiään lopettamaan PAMin jäsenten jäsenmaksujen perinnän ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen. Liiton mielestä PAMin työtaistelutoimet ovat kohtuuttomia ja äärimmäisiä.

– Kaupan liitto ei voi istua toimettomana ja seurata sivusta PAMin työnantajiin kesken neuvottelujen kohdistamia kohtuuttomia lakkoja. Työnantajilla ei yksinkertaisesti ole tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin turvautua omiin käytettävissä oleviin neuvottelupöydän ulkopuolisiin keinoihin, sanoi Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

– PAMin kesken neuvottelujen ilmoittamat massiiviset lakkoaallot rahoitetaan heidän jäsentensä jäsenmaksuilla. Tämä on työnantajan ankara vastatoimi PAMin aloittamiin ääritoimenpiteisiin, hän lisäsi.

Aiemmin ilmoitettu jo useista lakoista

PAM on aiemmin ilmoittanut jo useista lakoista. Ensimmäinen lakko olisi kaupan varastoissa 6.–9. helmikuuta, ja sitä seuraisi lakko marketeissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.–11. helmikuuta.

Tuon lakon piirissä on muun muassa useita Prismoja ja K-Citymarketeja. Ensi viikon lakkojen piirissä olisi noin 20 000 työntekijää.

Sunnuntaina PAM antoi uuden varastoja koskevan lakkovaroituksen ajankohdalle 13.–16. helmikuuta. Sen piirissä olisi noin 4  000 työntekijää.

Työriidan sovittelu PAMin ja Kaupan liiton välillä jatkuu keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla.

Lisää painetta työnantajille

PAMin hallitus päätti myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta, joka astuu voimaan keskiviikkona koko kaupan alalla.

PAM kertoo pyrkivänsä uudella lakkovaroituksella kasvattamaan työnantajien halua sopia palkoista ja työehdoista.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala puolestaan kuvaili PAMin toimintaa edesvastuuttomaksi

– Toistuvat lakkoaallot ainoastaan lykkäävät palkankorotuksia ja sovintoratkaisua, koska lakkojen aikana ei sovitella eikä neuvotella, Lavikkala totesi aiemmassa tiedotteessa.

Uutista korjattu ja täydennetty STT:n korjauksella 31.1. kello 23.03: Kaupan liitto sanoo lopettavansa ay-jäsenmaksujen pidättämisen ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen. Toimi on liiton mukaan vastaus PAMin työtaistelutoimiin.

Uutista täydennetty 31.1. kello 17.06.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja