Mainos

Kaunista ekomuotia suurkaupungin sykkeestä

Suomalaissuunnittelija Minna Hepburnin malliston vaatteet valmistetaan eettisistä materiaaleista Englannissa. Suunnittelijan omaa nimeä kantava mallisto on päässyt esille muun muassa saarivaltion Vogue-lehteen.

Vaatesuunnittelija Minna Hepburn suunnittelee ekologisia, vintage-henkisiä vaatteita Lontoossa. Hän muutti Iso-Britanniaan kymmenen vuotta sitten miehensä Michaelin mukana. Koulutukseltaan Minna ei kuitenkaan ole vaatesuunnittelija, vaan sotatieteilijä.

– Päädyin muotialalle aivan vahingossa. Olimme häittemme jälkeen matkustamassa Aasiassa, ja tapasin Vietnamissa naisen, joka omisti tehtaan. Hän ehdotti, että voisi valmistaa meille mallistoa, Minna kertoo.

Minna tarttui tilaisuuteen. Kyseinen mallisto sai nimekseen SE1 London, ja se pääsi myytäväksi muun muassa Oxford Streetin Top Shopiin.

– Lopetin SE1 London -malliston puolentoista vuoden jälkeen, sillä tunsin, ettei mallistolla ollut tarinaa takanaan. Aloin myös samalla hiljalleen kiinnostua eettisestä muodista, valmistusperiaatteista ja luomukankaista, suunnittelija muistelee.

Unenomainen merkki syntyy

Minna Hepburn -mallisto otti ensiaskeleensa vuonna 2005 Dorsetissa. Tuolloin Minna alkoi etsiä kangastuottajia ja suunnittella tulevan merkin vaatteita. Merkki kuitenkin lanseerattiin vasta muutaman vuoden päästä Lontoon muotiviikoilla vuonna 2008.

Suunnittelija kuvailee mallistonsa vaatteita unenomaisiksi, romanttisiksi ja naisellisiksi. Minna rakastaa kauniita kankaita, joten koko suunnitteluprosessi alkaa kankaista. Myös vintage on erityisen lähellä Minnan sydäntä, joten monista vaatteista huokuu toinen aikakausi.

Malliston erikoisuus ovat eettisesti tuotetut materiaalit.

– Tunsin, että suunnittelijoilla on todella suuri vaikutusvalta kankaiden suhteen, joten miksi ei käyttäisi mallistoissa ekologisia kankaita ja tuotantoratkaisuja. Miksi ei siis valita luomupuuvillaa tavallisen puuvillan sijaan? Minna kysyy.

– Uskoin myös, että jossain vaiheessa ihmiset varmasti kyllästyvät massatuotantoon ja haluavat enemmän omaperäisiä vaatteita, joissa on tarinaa takana, hän jatkaa.

Eurooppalaista kangasteollisuutta tukemassa

Minna kertoo, että Englannissa on vielä jonkun verran jäljellä kangasteollisuutta. Suunnittelija halusi tuoda myös tätä esille valitessaan vaatteisiinsa englantilaiset kankaat.

– Olen tehnyt töitä skotlantilaisen pitsintuottajan kanssa alusta lähtien, ja meillä on aivan uskomaton työsuhde tällä hetkellä. Olen myös puhunut heidän kanssaan mahdollisesta luomupitsikankaasta, joten toivon, että kiinnostusta tulee sen verran, että sitä kannattaa tuottaa!

Lisäksi Minna käyttää vaatteissaan muun muassa luomusilkkiä, maitoproteeinista tehtyjä kankaita ja luomuvillaa.

– Käytän myos paljon vintage-printtikankaita sekä ylijäämäkankaita. Kaikki ylijäämämateriaali käytetään vaatteiden koristeluun ja lastenmalliston tekemiseen.

Kansainvälistä huomiota

Minnan vaatteet ovat päässet esille Englannissa varsin laajasti. Merkin asuja on esitelty muun muassa Voguessa, Cosmopolitanissa, Glamourissa ja Guardianissa. Suomessa asuja on ollut esimerkiksi Divaanissa ja Me Naisissa.

Englannissa Minnan mallistoa saa esimerkiksi Harrords-tavaratalosta. Suomessa Minnan vaatteet ovat muutaman pikkuputiikin valikoimassa.

– Mallistoani myydään myös Venäjällä, Kreikassa, Australiassa seka ensi kaudella muun muassa Pohjois-Amerikassa. Suurin osa myynnistä tulee oman nettikaupan kautta, Minna kertoo.

Lisäksi Minna on tuonut Helsinkiin pop up -kauppakulttuuria. Tämä tarkoittaa, että suunnittelija tuo pari kertaa vuodessa mallistonsa myytäväksi väliaikaiseen putiikkiin. Viimeksi Minna toi putiikin Helsinkiin viime marraskuussa. Toukokuussa hän avaa pop up -liikkeen jälleen muutamaksi päiväksi.


Teksti: Emmi Maaranen

Kuvat: Minna Hepburn

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.