Kauniaisiin kaavailtu lasten vastaanottokeskus suututtaa – naapuri uhkaa muuttaa pois

Kauniaisten kaupunkiin suunniteltu alaikäisten turvapaikanhakijoiden perheryhmäkoti on saanut alueen naapureilta kiivasta vastustusta.

Asiaa selviää Kauniaisten kaupungin rakennuslautakunnan pöytäkirjasta. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö on hakenut kaupungilta tilapäistä asuinkiinteistön käyttötavan muutosta Kauniaisissa Yrjö Liipolantie 14:ssa sijaitsevalle kiinteistölle.

Kiinteistölle kaavaillaan perheryhmäkotia, joka on tarkoitettu ilman huoltajaa Suomeen saapuneiden, oleskeluluvan saaneiden alaikäisten pakolaisnuorten asunnoksi.

Perheryhmäkodissa asuisi 7-9 lasta tai nuorta ja ryhmäkodissa voisi asua siihen saakka, kunnes nuori täyttäisi 18 vuotta.

"Nukkumalähiöinen alue ei sovi maahanmuuttajille"

Suunnitelma on kuitenkin suututtanut kiinteistön rajanaapurit, jotka ovat jättäneet kaupungille valituskirjelmän.

Kirjelmän on lähettänyt läheisellä Marcus Collinin tiellä asunut naapuri, joka kertoo mielipiteen olevan kaikilla alueen lähiasukkailla yhteneväinen.

Naapureiden mukaan rauhallinen, "nukkumalähiöinen" asutusalue ei ole oikea paikka maahanmuuttajien integroimiseksi suomalaiseksi yhteiskuntaan. Tätä perustellaan muun muassa alueen syrjäisellä sijainnilla.

– Alue on, kuten todettua, suhteellisen syrjässä. Tämä tuskin on arvokas tapa kohdella "ikänsä kunnallisveroa Kauniaisiin maksaneita Perusgranilaisia", kirjelmässä todetaan.

Lisäksi naapureiden mielestä perhekodiksi suunniteltu talo on varustetasoltaan yli keskitason. Tämä antaa asukkaiden mielestä "kasvatuksellisesti täysin väärän kuvan keskivertosuomalaisen todellisesta arkipäivästä".

Lisäksi valituksessa mainitaan, kuinka pakolaislasten perhekoti laskisi kiinteistöjen arvoa. 

– On vaikea uskoa, että integroitumisen tarkoitus olisi köyhdyttää alueella asuvia kanta-asukkaita, viestissä todetaan.

Kirjoittaja toteaa muuttavansa Kauniaisista Helsinkiin, jos perheryhmäkoti toteutuu.

– Jos suunnitelmanne toteutuu tulemme vaimoni kanssa ottamaan "karkotuksesta vaariin" ja sulkemaan talomme ja välittömästi muuttamaan Helsingissä sijaitsevaan asuntoomme, jolloin voimme kiittää maahanmuuttajia lähes 30 ihanasta vuodesta Marcus Collinin kujalla, kirjoittaja näpäyttää.

Lupahakemus hyväksyttiin

Naapureiden valitus ei kuitenkaan vaikuttanut, sillä Kauniaisten rakennuslautakunta hyväksyi tilapäisen rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen.

Helsingin Diakonissalaitoksen kaavailema ryhmäkoti haluaa tarjota turvapaikanhakijalapsille kodinomaisen ja turvallisen ympäristön ja tukea nuorten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Helsingin Diakonissalaitos kertoo hakemuksessaan, että ryhmäkodissa olisi henkilökuntaa saman verran kuin lapsia. Henkilökunta työskentelisi kolmessa vuorossa ja paikalla olisi aina noin 1-2 aikuista.

Helsingin Diakonissalaitos on vuokrannut kiinteistön yksityiseltä henkilöltä. Asunnon vuokrailmoitus on vielä nähtävissä vuokrapalvelu Oikotien sivuilla, jonka mukaan kiinteistön asuinpinta-ala on 301 neliötä ja siinä on yhteensä kahdeksan huonetta. Asunnosta pyydettiin ilmoituksen mukaan kuukausivuokraa 3950 euroa. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja