Katupöly lisää astmaoireita: Helpota hengitystäsi

Ilmassa leijuva katupöly ja muut hiukkaset aiheuttavat Suomessa jopa yli miljoonalle astmaa ja muita hengityssairauksia sairastaville ylimääräisiä oireita. Tavallisimpia ovat hengitysvaikeudet, silmien ärsytysoireet ja keuhkojen toiminnan heikkeneminen.

Hengityssairaat reagoivat katupölyyn muita helpommin, koska heillä keuhkoputkien limakalvot ovat herkistyneet. Katupöly lisää keuhkoputkien ärsytystä, jolloin limaneritys lisääntyy ja hengitys voi vaikeutua. Oireet heikentävät hengityssairaan kuntoa ja voivat hoitamattomana johtaa sairauden pahenemisvaiheeseen, josta merkkeinä ovat muun muassa yskä, hengenahdistus ja väsymys.

Pahimmillaan katupölyn aiheuttamat terveysongelmat voivat johtaa lisääntyneisiin päivystys- ja lääkärikäynteihin, jopa sairaalahoidon tarpeeseen. Kaupunkien ja taajamien korkeat hiukkaspitoisuudet voivat heikentää hengityssairaiden lisäksi pienten lasten, vanhusten sekä sepelvaltimotautia sairastavien terveydentilaa.

Katupöly pääsee ilmaan, kun talven aikana kerääntynyt hiekka ja pöly paljastuvat lumen alta ja kadut alkavat kuivua. Hiekoitushiekka, asfalttipöly ja autojen rengaskumeista irtoava pinta jauhautuvat autojen renkaiden alla hienoksi, ilmanlaatua heikentäväksi seokseksi, jota tuuli ja liikenne nostattavat entisestään. Kevätaikaan siihen sekoittuu myös siitepölyä.

Vältä altistumista ja säätele lääkitystä

– Katupölystä oireilevien on hyvä välttää etenkin ruuhka-aikoina paikkoja, joissa hiukkasia on paljon, kuten vilkasliikenteisten teiden läheisyydessä, sanoo sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Ilmanlaadun reaaliaikaisen tilanteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämästä palvelusta ilmanlaatu.fi.

Astmaa sairastava voi varautua etukäteen katupölyjen aiheuttamiin ongelmiin lisäämällä lääkitystään jo ennakolta.

– Hoitavan lääkkeen määrää voidaan lisätä lääkäriltä saamiensa omahoito-ohjeiden mukaisesti. Näin voidaan jopa estää sairauden pahenemisvaiheet. Keväisin mukana kannattaa myös pitää avaavaa lääkettä oireiden ilmaantumisen varalta, Tuula Syrjänen sanoo.

Siitepölyallergiselle voi olla apua allergialääkkeestä. Pahimmin pölyävien katujen varsilla hengitysteitään voi suojata vähintään P2-luokitellulla hengityssuojaimella. Uloshengittämistä helpottaa, jos suojaimessa on uloshengitysventtiili. Hengityssuojain lisää hengityksen vastusta, joten sen kanssa kannattaa liikkua normaalia kevyemmin.

Astmaa sairastaa Suomessa arviolta 300 000 henkeä, heistä 250 000 saa Kelan erityiskorvattavia lääkkeitä. Keuhkoahtaumatautia tai sen esiastetta kroonistunutta keuhkoputkentulehdusta sairastaa noin 400 000, uniapneaa noin 150 000. Allergista nuhaa esiintyy 30 prosentilla suomalaisista.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat