Kattojen lumikuormat hengenvaarallisia

Katoilta pudonnut lumi tai jää on vaatinut tänä talvena jo kolme ihmishenkeä. Hengen tai loukkaantumisen vaara väijyy edelleenkin, kun päivällä lämpiävä sää saa lumet katoilta liikkeelle.

-Kuolemantapaukset ovat jonkinlainen tilastopiikki, sillä samanlaisia kelejä on joka talvi. Onnettomuudet joka tapauksessa osoittavat, että lumi on todella vaarallista, sanoo rakennusmestari Keijo Tähtivaara Pohjois-Savon ympäristökeskuksesta. Hän seuraa työkseen hydrologian alan liittyviä ilmiöitä.

Tähtivaara muistuttaa, että lumen vesiarvo on tällä hetkellä 130-180 kiloa neliötä kohti. Kun sellainen paino jysähtää ihmisen päälle, on leikki kaukana.

-Katoilla lumen paino voi olla jopa 200 kiloa neliöllä. Pudotessaan se tiivistyy hyvin tiukaksi. Ihmisen pää voi jäädä näkyviin kinoksesta, mutta hän ei voi liikahtaakaan, Tähtivaara kuvailee.

Hänen mukaansa alhaalta päin ei pidä nykäistäkään katolla olevaa lunta, sillä se voi aiheuttaa vyöryn. -Katollekaan ei pidä mennä itse, vaan jättää se ammattilaisten huoleksi.

Hän tietää tältä talvelta tapauksen, jossa mies teki omakotitalonsa katolla lumitöitä. Sekä lumi että mies rysähtivät alas. Alla sattui olemaan betoniportaat. -Lonkkaluu ja kylkiluita meni poikki.

Lumiesteetkään eivät poista riskiä kokonaan. Niiden eteen muodostuu jäätä, joka voi rysähtää alas. Yksi jääpalanen voi painaa sata kiloa.

Kaikki kolme kuolemantapausta ovat sattuneet Savossa, mutta tilanne on yhtä vaarallinen kaikkialla Suomessa.

Tammikuussa Kuopiossa kuoli kadulla kävellyt mies, jonka päähän putosi jäälohkare. Viime tiistaina Pieksämäen maalaiskunnassa iäkäs nainen hautautui navetan katolta pudonneen lumen alle. Torstaina Leppävirran Sorsakoskelta kuoli samalla tavalla 85-vuotias nainen.

Kuopion tapauksessa rikospoliisi käynnisti esitutkinnan, jossa selvitellään kiinteistön omistajan ja huoltajan vastuut. Juttua tutkitaan epäiltynä kuolemantuottamuksena. Esitutkinta on edelleen kesken.

Naisten kuolemia tutkitaan tapaturmina. Yksin asuneet naiset hautautuivat lumen alle kotipihallaan.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja