Kattohuopa-alalla epäillään kartellia

Kilpailuvirasto käynnisti torstaina yllätystarkastukset kattohuopa-alalla toimivien kattourakoitsijoiden ja tukkumyyjien toimitiloihin. Viraston tekemissä selvityksissä on saatu viitteitä siitä, että yritykset ovat saattaneet syyllistyä kilpailulainsäädännön vastaiseen markkinoiden jakamiseen ja hinta- ja tarjousyhteistyöhön yritysten kesken, Kilpailuviraston johtaja Kirsi Leivon mukaan selvitykset koskevat koko alaa. Torstaina tarkastuksia tehtiin useisiin yrityksiin eri puolilla maata. Tarkastettujen yritysten määrää hän ei halua täsmentää.

Kilpailuviraston mukaan asian selvittely kestää vielä useita kuukausia. Jos näyttöä epäilyille löytyy, kartellikiellon rikkomisesta voi seurata yrityksille kilpailunrikkomismaksu, jonka suuruus vaihtelee viidestä tuhannesta neljään miljoonaan markkaan eli noin 840-673 000 euroon. Karkeissa tapauksessa sakkoa voidaan vielä korottaa siten, että se voi nousta enintään kymmeneen prosenttiin yritysten liikevaihdosta.

Kilpailuvirasto on viime keväästä saakka selvittänyt myös suomalaisiin asfalttialan yrityksiin kohdistuvia kartelliepäilyjä. Leivon mukaan nyt käynnistetyillä selvityksillä ei ole yhteyttä asfalttikartelliepäilyihin, vaan kyseessä on kaksi erillistä asiaa.

Alalla ihmetellään epäilyjä

Yksi nyt tarkastuksen kohteeksi joutuneista on Lemminkäinen, jonka Kattoyksikön toimitiloja tarkastettiin torstaina Tuusulassa, Kuopiossa ja Tampereella.

Lemminkäinen kertoi asiasta itse pörssitiedotteellaan ja totesi samalla, ettei yhtiö ole tietoinen siitä, että olisi ollut osallisena kilpailulainsäädännön vastaisessa menettelyssä. Myös Icopal tuli illansuussa itse julkisuuteen. Yhtiön mukaan tarkastuksia on tehty sen pääkonttorissa Espoossa sekä tytäryhtiöissä Tampereella ja Kuopiossa. Icopal oli yllättänyt tarkastuksista eikä näe niille perusteita.

-Noudatamme Suomen kilpailulainsäädäntöä kokonaisuudessaan kaikessa toiminnassamme, toimitusjohtaja Pekka Heusalan allekirjoittamassa tiedotteessa sanottiin.

Hän tähdensi myös kansainvälisellä Icopalilla olevan tarkat säännökset kilpailulakien noudattamisesta. Myös henkilöstö on saanut siihen koulutuksen.

Toimialan etujärjestön Kattoliiton jäseninä on yhteensä 32 urakoitsijaa. Niistä suurin osa tekee nimenomaan kermikattoja, joista noin 70-80 prosenttia on Kattoliiton jäsenyritysten tekemiä. Jäsenyritysten vedeneristysalalta keräämä liikevaihto nousee yhteensä noin 110 miljoonaan euroon.

Suurimmat urakoitsijat ovat juuri Lemminkäinen ja Icopal Oy:n alueelliset yritykset, joilla on yhteensä reilusti yli puolet alan kokonaismarkkinoista, Kattoliiton toimitusjohtaja Jussi Liisanantti kertoo.

Materiaalinvalmistuksen puolella Icopalin ja Lemminkäisen rinnalla kolmas iso kotimainen toimija on Katepal. Liisanantti ihmettelee Kilpailuviraston kartelliepäilyjä, sillä hänen mukaansa alan kilpailu on tällä hetkellä äärimmäisen kovaa.

-Oma käsitykseni on, että nämä ovat ainoastaan epäilyksiä, jotka eivät tule johtamaan mihinkään. En tiedä, mistä ne ovat saaneet lähtönsä. Yritysten tuloksista näkee, että mistään markkinoinnin jakamisesta urakoinnin puolella ei todellakaan voi olla kysymys, hän sanoi.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja