Katsotaanpas Googlesta, sanoi lääkäri

Aina silloin tällöin lääkärillä käydessä saattaa tulla tunne, että nyt kaikki ei mennyt ihan niin kuin piti. Mutta milloin lääkärin toiminnasta on aiheellista valittaa?

Tässä neljä esimerkkitapausta ja Suomen Lääkäriliiton vastaus.

Esimerkkitapaus 1. Lääkäri selvittää Googlesta potilaan vaivoja. Toimiiko lääkäri oikein, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen?

-Tämä on ihan hyväksyttävää, jos ei ole ihan varma siitä mitä on hoitamassa. Meillähän on hoitosuositukset myös netissä, ja jos ei itse tiedä, niin on parempi että tarkistaa.

- On muistettava, että meillä on diagnoosikirjassa useampia tuhansia tauteja ja kuolinsyitä. Jos tauti ei osu siis omaan erikoisalaan, tai kyseessä on harvinaisempi tapaus, niin suosituksemme on, että mieluummin tarkistaa luotettavasta tietokannasta kuin rupeaa sokkona arvailemaan.

Entä onko oikein se, että lääkäri toteaa potilaalle: "Täältä Googlesta löytyy tosi kätevästi tietoa, sinä voit itsekin tarkistaa asioita sieltä"?

- Ihan sokkona en suosittelisi Googlesta katsomaan. Googlella on hakukonelogiikka, jolla nostetaan osittain kaupallisillakin intresseillä aiheita esiin. Googlen tietosisältöä ei voida myöskään taata, siellä on toki helmiä, mutta myös aika paljon silkkoa mukana, Ihalainen toteaa.

- Jos siis lääkäri suosittaa Googlea, niin pitäisin kohtuullisena, että hän kertoo myös ne tietokannat, joissa tiedetään olevan riittävällä asiantuntemuksella laadittua tietoa.

Esimerkkitapaus 2. Lääkäri pyytää naispotilasta poistamaan paidan ja rintaliivit, kun haluaa kuunnella tämän keuhkoja. Potilaalla on kuitenkin avokaulainen paita. Milloin vaatteiden riisuminen on tarpeen?

- Jos oireita on rintakehän alueella, esimerkiksi pitkittynyttä yskää, niin lääkäri toimii väärin, jos ryhtyy sitä vaatteiden läpi kuuntelemaan. Ei sieltä kahinan seasta kuule. Eikä esimerkiksi rinnassa olevaa kyhmyä voi tunnustella vaatteiden läpi, puoskarointiahan se on. Olen kyllä kuullut sitäkin, että keuhko- tai sydänääniä kuunnellaan myös vaatteiden päältä, mutta siinä on enemmän kyse showbisneksestä kuin todellisesta tutkimisesta.

Esimerkkitapaus 3. Lääkäri puhuu puutteellista suomea. Esimerkiksi punkinpuremasta lääkäri toteaa "Se lähtee kun tuulettaa" kuvitellessaan, että puhutaan pölypunkeista.

- Puutteellista kielitaitoa pitäisin ongelmana, kyllähän meillä julkisessa tehtävässä toimivan pitää säällisesti suoriutua kielitutkinnosta, Ihalainen arvioi.

- Ongelmia aiheuttavat muun muassa kohteliaisuusmuodot ja korrektit ilmaisut, jotka ovat suomalaisille kantapään kautta tulleet tutuiksi, eivät ole välttämättä muualta tulleelle tuttuja. Muualta tullut lääkäri saattaa sanoa, että ihminen on läski tai lihava siinä missä suomalainen lääkäri on tottunut sanomaan, että tuolle ylipainolle pitäisi kyllä jotain tehdä. Ja läski tai lihava tulkitaan kyllä aika herkästi loukkaavaksi, vaikka asiasisältö on sinällään sama.

Esimerkkitapaus 4. Lääkäri on kirjoittanut potilaan viralliseen lausuntoon: "Seisoo lihavan ihmisen tavoin vatsa pömpöttäen". Menikö oikein?

- Jos selkävaivaa valitetaan, ja etupainoinen kroppa painaa selkää pahasti notkolleen ja kuormittaa ryhtilihaksia, niin asiasisältö pitää paikkansa. Mutta voi sen tietysti myös kohteliaammin muotoilla.

Milloin lääkärin toimista on siis aiheellista valittaa?

- Silloin kuin potilaalla on tuntemus, että hoito tai kohtelu ei ole ollut kohdallaan. Toivoisin tähän kuitenkin pientä toleranssia, sillä prosessi on työläs ja vie resursseja muusta työstä. Mutta silloin kun tällaisia moitteita selvitetään, niin ne selvitetään kyllä viimeistä myöten, Ihalainen lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat