Mitä jos Suomeen hyökättäisiin? Naton pääsihteeri teki lehdistötilaisuudessa selväksi Suomen ja jäsenmaan eron

2:08
Pääsihteeri teki selväksi: näin NATO reagoisi, jos Suomeen hyökättäisiin sotilaallisesti.

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä Naton pääsihteerin vierailua Suomessa tässä artikkelissa.

Vierailu alkaa presidentti Sauli Niinistön ja pääsihteeri Jens Stoltenbergin kahdenvälisillä keskuteluilla Presidentinlinnassa.

Keskustelujen pääteeksi Niinistö ja Stoltenberg pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden, jonka on määrä tapahtua kello 11.50. 

MTV Uutiset Live näyttää Niinistön ja Stoltenbergin lehdistötilaisuuden suorana.

Lehdistötilaisuuden jälkeen Niinistö keskustelee Naton neuvoston edustajien kanssa sekä tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston kahden kesken. Pääsihteerin on tarkoitus on vierailla päivän aikana myös eduskunnassa, jossa Stoltenberg tapaa puhemies Anu Vehviläisen sekä ulko- ja puolustusvaliokuntien edustajia.

Stoltenberg tapaa myöhemmin puolustusministeri Antti Kaikkosen sekä puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivisen. Tarkoituksena on tutustua Kaartin jääkärirykmentin toimintaan.

Päivän päätteeksi Stoltenberg tapaa pääministeri Sanna Marinin kahdenvälisesti.

Suomen vierailun jälkeen Stoltenberg ja neuvosto jatkavat matkaansa Ruotsiin, joka kuuluu Suomen ohella Naton vahvistettuihin kumppanivaltioihin. 

Päivä käynnistyy lehdistötilaisuudella


11.22 Tervetuloa seuraamaan seuraamaan Naton pääsihteerin vierailua Suomeen. Tässä artikkelissa kerrotaan hetki hetkeltä vierailun tapahtumista. Tiedotustilaisuuden alkamiseen on aikaa vielä noin puoli tuntia.

11.44 Tiedotustilaisuuden alkuun vielä kuusi minuuttia. Paikalla tilaisuuteen osallistuu MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

11.58 Odotamme Niinistön ja Stoltenberginsaapumista. Esillä on Naton, Suomen sekä EU:n lippu.

12.00 Stoltenberg sekä Niinistö saapuvat paikalle. Niinistö aloittaa puheenvuorolla.

12.05 Niinistö kertoo keskustelleensa Stoltenbergin kanssa hyvillä mielin. Hän nostaa esille luottamuksen, jota tarvitaan. Natolle ei suljeta ovia.

12.07 Stoltenberg kertoo olevansa tyytyväinen päästäkseen vierailulle Suomeen. Stoltenberg ylistää Naton kumppanuutta Suomen kanssa. Hän arvostaa keskusteluja Suomen kanssa. 

12.09 "Nato kunnioittaa täysin Suomen vahvaa itsenäistä turvallisuuspolitiikkaa", Stoltenberg kertoo.

12.14 "Kiinalla on kohta maailman suurin talous. He eivät jaa meidän arvojamme", Stoltenberg vastaa Ylen toimittajan kysymykseen koskien Kiinaa. Hän ei pidä Kiinaa kuitenkaan vihollisena. Kertoo Kiinalla olevan tärkeä rooli ilmastonmuutoksen taistelussa.

12.18 Niinistö jatkaa. Ilmaisee huolensa Venäjän ja Naton suhteesta sekä keskusteluyhteydestä. 

Mikä on Suomen rooli Natossa? Mitä eroa jäsenvaltioihin?

12.22 Stoltenberg vastaa tarkentavaan kysymykseen Suomen roolista Natossa. Stoltenberg kertoo, että Suomi on tärkeä läheinen kumppani myös jatkossa.

12.22. Stoltenberg korostaa, että Suomi päättää itse mitä tekee jäsenyyden kanssa. Oli vastaus kyllä tai ei, Nato arvostaa sitä.

12.30 Niinistö ja Stoltenberg vastaavat kysymykseen Afganistanista. Stoltenberg kuvailee Afganistanin tapahtumia järkyttäviksi. Kertoo kuitenkin, että työ Afganistanissa on ollut tarvittua. 

12.31 Stoltenberg vastaa kysymykseen, jos Suomea uhattaisiin sotilaallisesti. Stoltenbergin mukaan siinä on tottakai ero, onko Naton jäsen vai ei.

12.34 Stoltenberg ottaa puheeksi artikla viiden, joka ei koske Suomea, koska Suomi ei ole jäsen. Naton 5. artikla on perustamissopimuksen artikla, joka määrittää muita jäsenvaltioita puolustamaan hyökättyä maata.

Hyökkäys Naton jäsenvaltiota vastaan katsottaisiin hyökkäykseksi kaikkia liiton jäsenvaltioita vastaan.

12.34 Ja lehdistötilaisuus päättyy. Stoltenberg ja Niinistö ovat poistuneet paikalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja