Katso harvinainen video: Riku-koira kohtasi kaksi sutta silmästä silmään, toinen valmistautui jo hyökkäykseen – omistaja: "Oli onni, etteivät sudet tappaneet"

3:52
Omistaja kertoo MTV Uutiset Livessä Riku-koiran hurjasta hetkestä – mukana video harvinaisesta kohtaamisesta!

Riku-koira kohtasi kaksi sutta silmästä silmään Haapavedellä. Koiran omistaja, metsästäjä Rami Hietaniemi kertoo, että oli onni, ettei koira joutunut susien hampaisiin. Kohtaaminen tallentui harvinaiselle videolle.

Tapaus sattui hirvijahdin aikana lokakuun lopulla Haapavedellä. Metsästysseurue oli kuvaamassa kaveriporukan ylläpitämälle Korpi Makasiinin Youtube-kanavalle metsästysaiheista videota hirvimetsältä.

Marraskuussa seitsemän vuotta täyttävä jämtlanninpystykorva Riku lähetettiin hirvenhakulenkille, eli jäljestämään metsästettävää hirveä metsään. Koira oli varustettu siihen kiinnitetyllä valjaskameralla.

Koiran lenkki sai kuitenkin yllättävän käänteen, kun se kohtasi matkallaan kaksi sutta.

– Koira käyttäytyi hakulenkillä oudosti, koska se pysähtyi noin 15 minuutiksi ja jatkoi sitten hirven hajun perässä ja lopulta haukkui. Kun myöhemmin katsoimme videonauhaa, meille selvisi, mitä oli tapahtunut, Hietaniemi kertoo.

Toinen susi valmistautui hyökkäykseen

Riku-koira oli kohdannut kaksi sutta. Toinen susi näytti koiralle hampaita ja välillä otti koirasta etäisyyttä samalla kun toinen valmistautui oletettavasti hyökkäykseen susille luontaisella tavalla sivusta päin, Hietaniemi kertoo.

– Se oli erikoinen tilanne ja yleensä tuollaiset kohtaamiset ovat koiralle viimeisiä reissuja, Hietaniemi toteaa.

Hän menetti oman koiransa susille neljä vuotta sitten hirvijahdissa.

– Nyt oli onni mukana, Hietaniemi summaa.

– Edellispäivänä alueelta löydettiin hirvi, jonka sudet olivat haavoittaneet. Olisivatko ne syöneet sitä yöllä ja olleet tyytyväisiä sekä vatsat täynnä, minkä vuoksi eivät käyneet koiran kimppuun, metsästäjä pohtii.

15 minuutin kohtaaminen

Kokonaisuudessaan Riku-koiran ja kahden suden kohtaaminen kesti noin 15 minuuttia. Korpi Makasiini -kanava luovutti MTV Uutisille lyhyen pätkän videolle tallentuneista metsän tapahtumista.

Videolla nähdään, kuinka koira kohtaa kaksi sutta. Tilanteet ovat rauhallisia, mutta jännittyneitä. Video päättyy siihen, kun koira juoksee toisen suden perässä hetken.

– Koiran käyttäytyminen ei ollut aggressiivista, mutta siinä otettiin selvästi mittaa toisista. Sudet perääntyvät välillä, irvistelevät ja näyttävät hampaitaan. Katsekontaktia otettiin noin 10 sentin päässä toisista useamman kerran, Hietaniemi kuvailee tilannetta, joka ei näy yllä olevalla videolla.

Lopulta tilanne päättyi siten, että koira kyllästyi susiin ja jatkoi matkaansa. Se löysi noin 300 metrin päästä jäljestämänsä hirven ja antoi äänimerkin. Saalista metsästäjät eivät kuitenkaan tuolla reissulla saaneet.

Samalla alueella kolme koirauhria

Koiralle susien kohtaaminen olisi voinut olla kohtalokas, sillä samalla alueella susien hampaisiin on menehtynyt syksyn aikana kolme koiraa, Hietaniemi kertoo.

– Susikanta on metsästäjien kannalta hankala, sillä koirien käyttäminen metsästyksessä alkaa olla suuri riski missä päin Suomea tahansa. Toivottavasti asiantuntijat kuuntelevat myös kotieläinten omistajien ääntä, kun asiaa ratkaistaan vielä tämän vuoden aikana, Hietaniemi toivoo.

Hietaniemen seurue oli kuvaamassa videoita kaverusten Korpi Makasiinin YouTube-kanavalle.

Kaverukset julkaisevat kanavalle metsästysaiheisia videoita omilta metsästysreissuiltaan. Kanavan perustaja Petri Roivainen kertoo, ettei kaverusten kanavalla ole otettu aiemmin kantaa susikysymykseen, sillä aihe on tulenarka koko Suomessa.

– Hirvi-, karhu- ja peurakannan ylläpitäminen ja sääteleminen ilman metsästyskoiraa on mahdotonta, Roivainen toteaa.

Koiran ja susien kohtaamisesta uutisoi aiemmin Maaseudun tulevaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja