Katsastuksen hylkäystilastot nyt ensi kertaa automalleittain

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut ensimmäistä kertaa henkilöautojen katsastuksen hylkäystilastot automalleittain. Uusimpien katsastettujen autojen vähiten hylätyt mallit jakautuvat tasaisesti eri merkeille, mutta 12 vuotta vanhoissa autoissa parhaiten pärjäsivät japanilaismerkit.

Kaikkiaan vuonna 2011 katsastettiin noin 2,1 miljoonaa autoa, joista karvan yli neljännes hylättiin ensimmäisellä kerralla. Uusimpien katsastukseen tulleiden autojen hylkäysprosentti oli noin 5,5.

Vuonna 2008 käyttöön otettujen autojen kymmenen parhaiten katsastuksessa pärjännyttä mallia olivat Toyota Land Cruiser, Ford Kuga, Peugeot 206, Suzuki Swift, Volvo XC60, Opel Meriva, Audi A4, Suzuki SX4, Nissan X-Trail ja Volkswagen Tiguan. Vain Suzuki sai kymmenen kärkeen siis kaksi autoa.

Tilastot eivät sisällä katsastettujen henkilöautojen mittarilukematietoja, joten eri automallien hylkäysprosentit eivät ole suoraan vertailukelpoisia.

Vuoden 2008 vuosimallien tilastojen häntäpäästä löytyivät Jeep Patriot, Dodge Caliber ja Chrysler 300C. Niistä yli kolmannes hylättiin ensimmäisellä yrittämällä. Jeepin Patriotin hylkäysprosentti oli peräti 43,64.

Vuosituhannen alussa rekisteröityjen autojen kärkeä olivat japanilaisautot ja erityisesti Toyota. Alle 10 prosentin hylkäysmääriin pääsivät vain Honda HR-V, Toyota Corolla, Suzuki Grand Vitara ja Subaru Legacy, mutta kymmenen kärkeen ylsivät näiden lisäksi myös Toyotan Celica, Yaris, Avensis ja RAV4 sekä Mitsubishi Colt. Ainoa ei-japanilainen joukossa oli Mercedes-Benzin SLK.

Trafin julkaisemat tilastot löytyvät Trafin nettisivuilta. Tilastoista ilmenee käyttöönottovuosittain vuonna 2011 katsastettujen henkilöautojen hylkäysprosentit sekä kolme yleisintä hylkäykseen johtanutta syytä.

Tilastossa on mukana henkilöautot, joita on katsastettu vähintään sata kappaletta. Hylkäykseen johtaneissa syissä on mukana vain ne viat, joita on esiintynyt vähintään kymmenessä kyseessä olevassa automallissa tai joiden osuus on vähintään yksi prosentti. Korjauskehotuksiin johtaneet lievemmät viat on jätetty tilastosta pois.

Teknari

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja