Katri sairastaa vaikeaa atopiaa – sai allergiaoireita jopa omasta miehestä

Järkyttävä kutina ja vereslihalle raavittu iho on atopiaa sairastavalle Katri Viirretille, 32, arkea. Hän lotraa päivittäin rasvaa pitääkseen ihottuman kurissa, mutta silti vuosi sitten tuli hetki, jolloin kotoa ei kehdannut lähteä rujon ulkomuodon takia. Kaiken huipuksi hän sai parisuhteen alkuaikoina allergiaoireita omasta miehestään.

Katri Viirret sai atooppisen ihon oireita ensimmäisen kerran reilun vuoden ikäisenä.

– Sen jälkeen se on edennyt kuin oppikirjassa. Ensin oli niin sanottua maitorupea kasvoissa, ja siitä se sitten levisi muualle vartaloon, Katri kertoo.

Katrin vanhemmat muistavat, että parin vuoden ikäisenä tyttö riisui itsensä aina sisällä pikkuhoususilleen.

– Kaikki vaatteet ilmeisesti kutittivat niin paljon, etten halunnut pitää niitä päällä.

Diagnoosi atooppisesta ihottumasta tehtiin vuoden iässä.

– Siihen aikaan hoitona käytettiin esimerkiksi sinkkivoidetta. Muistan vieläkin, kuinka minua valeltiin sillä paksulla tökötillä, joka tahmasi joka paikan.

Tauti rauhoittui pikkulapsi-iän jälkeen, mutta paheni yläaste- ja lukioaikoina. Katrin harrastama uinti ei sopinut yhteen atooppisen ihottuman kanssa.

– Varsinkin talvisin, kun ihoni oli muutenkin kuiva ja kloorivesi kuivatti sitä entisestään, ihoa lähti pois ihan laattoina.

– Yksi joulu meni melkein kokonaan sairaalassa, kun ihoni oli niin kutiava ja huonossa kunnossa, etten millään selvinnyt sen kanssa kotona. Silloin kävin atoopikoille tarkoitetuissa kylvyissä, joista oli onneksi vähän apua.

Kasvot turposivat muodottomiksi

Lukioaikojen jälkeen atopia oli ihon kuivuutta lukuun ottamatta pitkään hallinnassa. Kolmenkympin kieppeillä tilanne alkoi taas pahentua.

– Pahiten minulla ovat oireilleet käsitaipeet, jalkojen takaosat, suun ympärys ja silmäluomet. Muistan yhden kerran, kun kutina yltyi niin hirveäksi, että raavin ihoni täysin rikki Plussa-kortilla, Katri kertoo.

Noin vuosi sitten Katri ei erään allergisen kohtauksen seurauksena edes halunnut poistua kotoa ihmisten ilmoille.

– Ihoni oli niin kuiva, että kasvot ja etenkin silmien ympäristö turposivat öisin aivan muodottomiksi. Meikistä ei olisi ollut mitään apua. Jos olisin yrittänyt peittää ihottumaa peitevoiteella, se olisi vain pahentunut. Iho oli jatkuvasti auki ja kutisi aivan hirvittävästi.

Katri päätti kokeilla, olisiko gluteenittomasta ruokavaliosta apua. Idean siihen hän sai Fit you too -blogistaan, jonne muut atoopikot ovat Katrin sairaudesta luettuaan lähettäneet paljon vinkkejä, ohjeita ja elämäntarinoita. 

– Aluksi se auttoi. Sitten tuli sellainen piste, että vaikka söin gluteenittomasti, niin oireet pahenivat.

Katri meni epätoivoisena ihotautien erikoislääkärille.

– Olin itse halunnut uskoa, että saisin ihoni parannettua ruokavaliolla, mutta lääkäri palautti minut maan pinnalle. Hän sanoi, että koska atopia on tavallaan aina ollut minussa, en tule saamaan sitä koskaan täysin pois. Oireet voin saada aina tietyksi aikaa hallintaan, mutta tauti pysyy.

Lääkäri määräsi ihottuman kuriin laittamiseksi vahvan kortisonivoiteen sekä takrolimuusivoiteen.

– Olisin halunnut hoitaa atopiaani jotenkin muuten kuin niillä, mutta loppujen lopuksi olin itse päästänyt ihon aivan liian huonoon kuntoon. Jatkuva hikoilu työssäni ryhmäliikunnan ohjaajana oli vielä pahentanut tilannetta niin, että ongelma oli kirjaimellisesti räjähtänyt käsiin. Ihoni oli jatkuvassa tulehdustilassa.

Takrolimuusivoiteesta Katri sai pahoja sivuvaikutuksia, mutta kortisonivoiteilla tilanne parani muutamassa viikossa.

– Mutta niitäkin pitäisi käyttää vain kuuriluontoisesti, ettei teho heikkene.

Hanskat päällä nukkuessa

Tällä hetkellä Katrin kasvot ovat hyvässä kunnossa. Ongelma on siirtynyt kämmeniin ja muuhun vartaloon.

– Toinen lapsemme syntyi joulukuun alussa. Joudun tietysti pesemään häntä, ja vesi pahentaa oireita hirveästi. Hormonitkin varmasti vaikuttavat atopian oireiluun.

Käytännössä kämmenet ovat hyvin kuivat ja kutisevat.

– Sormien välit ovat tosi usein auki ja nesterakkuloilla. Monesti mieheni herättää minut siihen, että raavin käsiä unissani vereslihalle. Joudun käyttämään hanskoja nukkuessa. Ihottuma on pysynyt käsissäni niin kauan, että iho on paksuuntunut eräänlaiseksi ”norsunnahaksi”.

Katri ei voi pestä itseään tavallisilla saippuoilla. Perusvoidetta hänen pitäisi levittää useita kertoja päivässä.

– Olen huomannut parhaimmaksi laittaa sitä suihkun jälkeen useita kerroksia koko kroppaan. Levitän, annan kuivua, levitän taas ja annan kuivua. Joskus laitan kolmannenkin kerroksen. Se estää öisen raapimisen.

– Totta kai rasvaamiseenkin kyllästyy. Lisäksi minulla on ihonhoidon suhteen jatkuvasti riittämättömyyden tunne. Se johtuu varmaan siitäkin, että saan blogin kautta jatkuvasti niin paljon erilaisia vinkkejä siihen, kuinka kannattaisi toimia.

Katri uskoo edelleen, että gluteeniton tai maidoton ruokavalio saattaisi hillitä atopian oireita, mutta päätös sellaisen aloittamisesta ja noudattamisesta on tuntunut vaikealta. Nyt hän on kuitenkin päättänyt kokeilla niitä tosissaan.

Antibiootteihin Katri suhtautuu epäilevästi. Lapsuuden sinkkivoiteiden ja teini-iän kylpyjen jälkeen hän on kokeillut esimerkiksi valohoitoa, josta oli jonkin verran apua, sekä perusvoiteen ja ruokasoodan sekoitusta, joka vain pahensi kutinaa.

Välillä Katri käy perheineen hakemassa aurinkoa ulkomailta.

– Useimmille atoopikoille suositellaan auringonvaloa. Mutta jos iho on huonossa kunnossa, niin minun tapauksessani sekään ei auta, vaan saattaa päinvastoin pahentaa tilannetta. En myöskään voi mennä etelänmatkoilla uimaan, koska merivesi kuivattaa ihoani.

Ihoa ärsyttää myös kuiva ilma.

– Meillä on kotona tehokas ilmankostutin, jota pidetään talvisin aina öisin päällä. Se auttaa vähän. Jos menen yökylään vanhemmilleni, joiden talossa on tosi kuiva sisäilma, joudun ottamaan ilmankostuttimen mukaan. Muuten silmät turpoavat yöllä kauheasti.

Allergiaoireita poikaystävästä

Katrin tapauksessa atopiaan liittyy myös muita allergioita. Iho ärsyyntyy milloin mistäkin ja käyttäytyy arvaamattomasti. Äärimmäinen esimerkki tästä on kuuden vuoden takaa, kun Katri tutustui nykyiseen mieheensä.

– Asuimme eri paikkakunnilla. Aina, kun viikonloppuisin tapasimme, rupesin saamaan hyvin omituisia allergisia reaktioita. Ylävartaloon, kasvoihin ja kaulaan tuli eräänlaista punaista nokkosihottumaa. Ihoni ja silmäni kutisivat kauheasti, ja toinen silmä turposi ja keräsi nestettä.

Ensin Katri epäili, että poikaystävän kotona oli jotakin, jolle hän oli allerginen – ehkä kasvi tai pyykinpesuaine. Oireista tuli niin pahat, että Katri meni Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan ihotautilääkärille. Allergiatesteissä käytiin läpi kaikki mahdolliset allergian aiheuttajat, mutta mitään ei löytynyt.

– Sitten lääkäri totesi jotenkin sivulauseessa, että hän on joskus kuullut, että toisen ihmisen ihossa olevalle normaalille hiivasienelle, pityrosporumille, voi allergisoitua. Hän kuitenkin arveli, että kohdallani ei ollut kyse siitä, sillä se on niin harvinaista.

– Olin niin epätoivoinen, että tartuin sanoihin viimeisenä oljenkortena. Jos se onkin sitä?

Katri kysyi lääkäriltä, miten mahdollinen allergia voitaisiin selvittää ja hoitaa.

– Hän sanoi, että ihan niin yksinkertaisesti, että kävelet apteekkiin ja ostat hilseshampoota ja sitten pesette molemmat sillä hilseshampoolla ihoa. Jos se auttaa, niin hyvin todennäköisesti kyse on tästä allergiasta. Niin toimimme, ja se auttoi!

– Käytimme hilseshampoota yhteiselomme ensimmäiset puoli vuotta. Sitten minä varmaan jollakin tavalla siedätyin mieheeni, Katri nauraa.

Välillä oireet ovat palanneet. Silloin hilseshampoo on taas otettu käyttöön.

– Onhan tämä sarjassamme uskomatonta mutta totta. Toisaalta myöhemmin olen tutustunut myös ihmiseen, joka on allergisoitunut oman ihonsa hiivalle. Näköjään kaikki on mahdollista, Katri kertoo.

”Tunnen itseni suoraan sanottuna rumaksi”

Atopia on vaikuttanut Katrin itsetuntoon.

– Varsinkin pahassa vaiheessa atooppinen iho näkyy toisille. Monesti ihmiset kiinnittävät huomion huonossa kunnossa oleviin käsiini. Tuntuu inhottavalta, kun niitä ei voi peittää mitenkään.

– Kasvot ovat toinen arka paikka. Jos niissä on paljon ihottumaa, ihmiset helposti tuijottavat ja kyselevät, että mikä sairaus sinulla on. Tunnen itseni suoraan sanottuna rumaksi ihottuman takia.

Katri on saanut blogiinsa paljon tukevia viestejä muiltakin kuin atoopikoilta.

– Pahasta aknesta kärsivät ihmiset ovat kertoneet, että heillä on samanlaisia ajatuksia ja kokemuksia sairauden vaikutuksesta itsetuntoon.

– Totta kai olen välillä ollut tosi epätoivoinen. Tiedostan, että tulen hyvin todennäköisesti kamppailemaan allergia- ja iho-oireiden kanssa koko loppuelämäni.

Katri yrittää kuitenkin muistaa, että tilanne voisi olla paljon pahempi.

– Ihmiset kärsivät monista erilaisista ihosairauksista, ja vaikka atopiani vaikuttaa jokapäiväiseen elämääni, niin se on kuitenkin suhteellisen siedettävä ja edes jollain tavalla hoidettavissa. Ei minusta käsimallia koskaan tule, mutta olen oppinut elämään asian kanssa, koska ei ole muuta vaihtoehtoa.

Miten kodista tehdään allergiaystävällinen?

Huomenta Suomi vieraili joulukuussa 2014 allergiaystävälliseksi rakennetussa kodissa ja haastatteli samalla sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjästä.


Lue myös:

    Uusimmat