Katiska on näppärä pyydys ruokakaloille

Katiska on tuttu pyydys kaikille. Se kuuluu kuin itsestään selvyytenä jokaisen kesämökin kalustukseen. Katiskaa voidaan pitää helppokäyttöisimpänä ja halpana kalan pyydyksenä ja se antaa saalista myös tottumattomallekin pyytäjälle, kerrotaan Kalatalouden Keskusliitosta. Tyypillisimpiä katiskakaloja ovat tutut ruokakalat ahven, hauki sekä särkikalat ja talvella made.

Viime vuosina on monia reheviä järviämme hoitokalastettu. Järvien ylitiheitä ahven- ja särkikalakantoja voi harventaa tehokkaasti ja edullisesti. Varsinkin pienenpien vesistöjen ylitiheiden kantojen hoidossa jo yhdelläkin katiskalla voi pyytää kesässä jopa 100 kiloa vähempiarvoista kalaa.

Katiskamalleja on useita. Perusmalli on sydämenmuotoinen, mutta katiskan muoto voi vaihdella lähes pyöreästä kulmikkaaseen. Peruskatiska pyytää oikealla paikalla ja oikeaan aikaan hyvin. Katiskassa kalat säilyvät tuoreina pitkänkin aikaa.

Katiskalla saa kaloja ainoastaan vedestä. Maalla tai varastossa se ei pyydä. Pidä huoli, että maalla olevan katiskan nielu ja luukku ovat kunnolla suljetut, jotta linnut tai pikkueläimet eivät pääse pyydykseen. Kalastuslainsäädäntökin velvoittaa tähän.

Vinkkejä katiskalla pyytämiseen:

- Hoida kalastuslupa-asiat kuntoon. - Tarkasta veneen kunto ennen kuin lähdet vesille. - Pue yllesi kelluntatakki tai -liivit! - Asetta katiska vaakasuoraan pohjaan. Kenollaan oleva katiska ei pyydä kalaa. Älä aseta katiskan nielua vedenpinnan yläpuolelle, jotta vesilinnut tai piisamit eivät uisi pyydykseen. - Katiskan on oltava puhdas ja kirkas sekä verkon tiukalle pingoitettu. Puhdista katiskasi säännöllisesti ja maalaa pyydys hopea- tai pronssivärillä kerran vuodessa. Kokeile ahvenelle myös punaista katiskaa. - Trimmaa katiskan nielu sopivaksi. Muista sulkea katiskan luukku huolellisesti. - Antoisia katiskanpaikkoja ovat esim. ruovikot ja niiden reunat, vesikivien vierustat, puronsuut, vesikasvituppaat, vedenalaisten puiden ja kantojen vierustat. - Kiinteä aitaverkko ei ole ainakaan ahvenkatiskassa välttämätön. Erillisen aitaverkon voi rakentaa pyyntipaikan ja ajankohdan mukaan esim. pingoittamalla katiskaverkkoa tai verkkohavasta keppien varaan. Lisäpesät ja apunielut lisäävät saalista. - Havujen käyttö katiskan sisällä ja ympärillä parantaa huomattavasti saalista etenkin kevätpyynnissä. - Haukikatiska saa olla tilavampi ja isonieluisempi kuin ahvenkatiska. Ahvenen kutupyynti aloitetaan keväällä matalasta vedestä ja pyydyksiä siirretään pikkuhiljaa syvemmälle kudun edistyessä. Lämpimään aikaan keskikesällä saat parhaiten kaloja syvältä, jopa 10 metristä. - Jätä katiskaan muutama pikkukala - ahven, särki - houkuttelemaan pyydykseen lajitovereita tai isompia petokaloja. - Kutuajan jälkeen voit yrittää houkutella kaloja katiskaan kauraryynejä, puuroa, leivänkannikoita yms. ruokaa hyväksi käyttäen. Markkinoilla on myös teollisesti valmistettuja houkutusaineita. Houkuttimiksi katiskaan voi ripustaa killumaan peilinpaloja, metalliuistimia, olutpullonkorkkeja yms. kiiltäviä esineitä. - Katiska on koettava mahdollisimman usein. - Ota lapset mukaan katiskareissulle. Hyvää ruokahalua herkullisten kalaruokien parissa.

Lisätietoja katiskapyynnistä löytyy mm. Kalatalouden Keskusliiton julkaisemasta Katiskapyynnin ABC kirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja