Barcelonaan odotetaan suurta mielenosoitusta Espanjan valtaa vastaan

Katalonian itsenäisyysliikkeen voimaa testataan tänään, kun Barcelonaan on kutsuttu koolle suurmielenosoitus Espanjan keskusvaltaa vastaan.

Tänään vietetään Katalonian kansallispäivää, jolloin itsehallintoalueen kaupungeissa on viime vuosina nähty suuria protesteja. Viime vuonna Barcelonan kaduille kokoontui arviolta miljoona ihmistä vaatimaan itsenäisyyttä.

Itsenäisyysliikkeen ongelmana on, että hanke ei ole juuri edennyt sitten vuoden 2017. Silloin itsenäistymisestä järjestettiin kansanäänestys, jonka Espanja katsoi laittomaksi ja otti Katalonian suoraan hallintaansa.

Syksyn 2017 tapahtumien takia yhteensä 12 itsenäistymishankkeen johtajaa on syytteessä muun muassa kapinoinnista. Heistä yhdeksää uhkaa enimmillään 25 vuoden vankeus.

Espanjan korkeimman oikeuden tuomiota odotetaan ensi kuussa, ja tämänpäiväisen mielenosoituksen on tarkoitus olla osaltaan protesti oikeudenkäyntiä vastaan.

"Olemme umpikujassa"

Katalonian aluehallinto tavoittelee Kataloniasta edelleen itsenäistä tasavaltaa. Kaksi suurinta puoluetta ovat kuitenkin erimielisiä siitä, miten tavoite voitaisiin saavuttaa.

Vuonna 2017 Belgiaan paenneen Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puidgemontin puolue kannattaa kovaa linjaa Espanjan hallituksen suuntaan. Entisen varapresidentin Oriol Junquerasin puolue on sen sijaan peräänkuuluttanut vuoropuhelua.

Itsenäisyysliikkeen huolena on, että nykytilanteessa kansallispäivän mielenosoitukset voivat jäädä aiempia vuosia vaisummiksi.

– Olemme umpikujassa, jonka pelkään olevan ikuinen. Olen varma, että minun sukupolveni tai sitä seuraava sukupolvi eivät tule näkemään itsenäisyyttä, sanoi 47-vuotias historiantutkija Quim Alvarado.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja