Mainos

Kasvukeskuksissa rakennetaan paljon

Kasvukeskuksissa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla rakennetaan paljon. Rakennusalan mielestä ylikuumenemisesta ei kuitenkaan voi missään tapauksessa puhua.

Materiaaleja voi nyt joutua odottamaan lamavuosia pidempään samoin kuin joitakin erikoisammattilaisia kuten peltiseppiä. Rakennusala katsoo, että kyse on paluusta normaaliin, ei ylikuumenemisesta. Rakentajien kanssa samaa mieltä on neuvotteleva virkamies Pentti Vesterinen valtiovarainministeriöstä. Hän vetää rakennusalan suhdanneryhmää.
-Lama-aikana suomalaiset tottuivat normaalia nopeampiin toimituksiin, hän sanoo.

Rakennusteollisuuden keskusliiton johtajan Veikko Myllyperkiön mukaan rakennusyritysten tilauskanta pääkaupunkiseudulla on hyvä. Talouskasvun myötä asunnoista ja myös liikerakennuksista on pulaa kasvukeskuksissa. Helsingin ohella muuttoliike ja rakennusalan kova kysyntä suuntautuu Ouluun, Jyväskylään, Turkuun ja Tampereelle. Muualla maassa tilauskanta Myllyperkiön mukaan on kuitenkin pitkän aikavälin keskiarvon alareunassa. Hän muistuttaa, että rakentamisen määrä on Suomessa 15-20 prosenttia alhaisempi kuin teollisuusmaissa keskimäärin.

Hintojen nousu tasaantuu

Lisääntynyt kysyntä pääkaupunkiseudulla on nostanut urakkahintatasoa ja lisännyt ulkopaikkakuntalaisten yritysten ja henkilöstön käyttöä. Hintojen nousun taustalla on myös yritysten pyrkimys parantaa kannattavuuttaan. Valtaisaa hintojen nousua ei kuitenkaan pelätä. Vesterinen uskoo hintojen nousun tasaantuvan tänä vuonna. Myös Myllyperkiö korostaa, että odotukset hintojen noususta ovat vähentyneet. Nähdäkseen millaiseksi rakentamisen hintakehitys muotoutuu, valtiovarainministeriö on toivonut asuntobudjetissa olevan 1,5 miljardin markan myöntämisvaltuuden käyttöönoton myöhäistämistä pidemmälle kevääseen.

VM: Hintakontrolli jatkuu

Kun 1,5 miljardin markan potti hyväksytään, se tarkoittaa sitä, että valtio maksaa yhteensä tämän suuruiselle asuntolainapotille korkotukea. Korkotukihankkeiden hinnat ja laatu ovat asuntorahaston valvonnassa. Vesterinen uskoo, että asuntorahaston hintakontrolli toimii valtuuden myöntämisen jälkeenkin.
-Asuntorahaston tiukka hintavalvonta, jota viime kesästä on toteutettu, jatkuu, hän sanoo. Puolentoista miljardin markan potilla rakennetaan noin 3000 asuntoa. Se on noin miljoonaa rakennuskuutiota, kolme prosenttia rakentamisesta. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättänee 1,5 miljardin hyväksymisvaltuuden käyttöönotosta toukokuun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.