Kasvojensiirrot aloitetaan Suomessa – osat vainajilta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Töölön sairaalalla on valmius aloittaa kasvojensiirtoleikkaukset. Ensimmäiset Suomessa tehtävät siirtoleikkaukset tehtäneen tämän vuoden aikana.

Maailmanlaajuisesti kasvojensiirtoleikkauksia on tehty vasta 26 kappaletta. Töölön sairaalan leikkaussali liittynee seuraavan harvalukuiseen, reilun kymmenen klinikan joukkoon maailmassa, jossa on suoritettu kyseinen leikkaus.

Tyypillisimpiä kasvonsiirtopotilaita ovat pahoja palo- tai ampumavammoja saaneet tai esimerkiksi eläinten raatelemiksi joutuneet henkilöt.

Hoitotoimenpide annetaan, kun muuta auttamiskeinoa ei enää ole käytettävissä. Edellytyksenä on myös, että potilaan kasvot ovat niin vaurioituneet, ettei hän pysty normaaleihin toimintoihin, kuten syömään tai hengittämään.

– Aivokuolleelta vainajalta siirretään kasvot tai osa kasvoja sellaiselle potilaalle, jolta kasvot ovat tuhoutuneet aikaisemmin. Samalla tavalla kuin elinsiirroissa, että kun siirretään munuaiset tai maksa, niin nyt siirretäänkin osa kasvoja, HUS:in johtava plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus selventää siirtoa käytännössä.

Ulkonäkö ei siirry siirrossa

Ulkonäöllisesti kuolleelta henkilöltä saatujen kasvojen piirteet eivät siirry yksi yhdessä uudelle henkilölle.

– Kyllä hänestä tulee hyvin erinäköinen. Se miltä ihminen näyttää on hyvin monimutkainen asia. Kaikki mittasuhteet, kolmiulotteisuus ja lihasten toiminta tekee sen miltä ihminen, joten sitä varaa samannäköisyydestä ei ole, Lassus selventää.

Kasvoja ei myöskään pystytä siirtämään aivan kokonaisuudessaan. Hyvin isoja alueita on kuitenkin jo nyt siirretty.

– Esimerkiksi koko kasvojen ja kaulan iho, korvat, nenä, huulet, silmäluomet, yläleuka, alaleuka ja kieli on siirretty, Patrik Lassus luettelee.

Laskennallinen kustannusarvio kasvojen siirrosta on ensimmäisen vuoden osalta 95 000 euroa.

Elämänlaadun parannus huomattava

Yhdysvaltalainen kirurgian professori Julian Pribaz pitää tärkeänä, että myös ammattitaidoltaan korkeatasoisessa Suomessa pystytään jatkossa suorittamaan leikkauksia. Pribaz on toteuttanut itse viisi laajaa siirtoa.

– Ensimmäinen potilaamme summasi asian erittäin hyvin: Ehkä operaatio ei ollut elämää pelastava, mutta se oli elämän antava.

– Kysyttäessä tekisivätkö he sen uudelleen kaikki sanoisivat, että ehdottomasti, koska parannus on välittömästi huomattava. Puhumattakaan tilanteen paranemisesta muutaman kuukauden jälkeen, jolloin potilaat ovat päässeet takaisin osaksi yhteiskuntaa, Harvard Mecidal Schoolin kirurgian professori Julian Pribaz kertoo.

Potilaita valmiina – leikkaus mahdollisesti syksyllä

Helsinkiin kasatulla tiimillä on nyt käytännössä valmius suorittaa siirtoja. Ensimmäiset potilaat ovatkin jo selvillä.

– Kesän jälkeen voi hyvinkin olla, että laitetaan ensimmäinen potilas siirtolistalle. Mutta milloin se ensimmäinen leikkaus tulee, niin sitähän ei tiedä. Se riippuu siitä, milloin me saadaan luovuttaja, jolta voidaan irrottaa sopivat kasvot.

Suomen tiimiä johtava Lassus arvioi, että siirtoleikkaukset tulevat keskittymään tulevaisuudessa tiettyihin keskuksiin. Hänen mukaansa jo pitkän ja arvostetunkin korvaavan hoidon omaava HUS voisi tulevaisuudessa ottaa potilaita vastaan myös kauempaa.

– Kyllä se on mahdollista. Saa nähdä tullaanko siirtoja keskittämään maiden rajojen ylitse ja jälkihoidon intensiivisyydenkin takia se on haasteellista, mutta meidän puolestamme mahdollista.

Kasvojen luovutuksesta kysytään jatkossa aina elintenluovutuksen yhteydessä erikseen. Asiasta halutaan tiedottaa nyt, sillä huoli ihmisten pelästymisestä asian suhteen on tiedossa.

– Kyllä pelko on, että ihmiset saattavat aluksi vähän säikähtää. Missään nimessä tämä ei saa vaikuttaa siihen, miten ihmiset suhtautuvat muihin elinluovutuksiin, Patrik Lassus sanoo.

Katso Antti Mälkösen juttu (Seitsemän uutiset 21.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat