Karu totuus krapulamyyteistä

Krapula, tuo nöyryyttä tuova riitti: illalla otetaan hilpeänä kaljaa, aamulla ollaan kalpeana hiljaa. Krapulan estämiseksi on olemassa monia eri keinoja ja uskomuksia. Helmi päätti pistää krapulamyyteille pisteen.

Edellisillan juopottelusta seuraava rangaistus eli krapula on monille tuttu vieras kosteiden juhlien jälkeen. Monilla on hihassaan omat poppakonstinsa miten krapulan voi välttää: jotkut pistävät pastaa poskeen ennen kuin laskevat päänsä tyynyyn, toiset luottavat seuraavana aamuna tasoittavaan sijoittamalla yhden kaljan yöpöydälle odottamaan. Keinoja on monia, mutta suurin osa niistä on vain myyttejä. Lue, mitkä väittämät krapulasta, sen vaikutuksesta ja estämisestä ovat täyttä huuhaata. Cheers!

Myytti: Krapula on vain pikkujuttu

Fakta: Krapula on merkki siitä, että elimistöä on myrkytetty liiallisella alkoholilla. Kova juominen ravisuttaa ihmisen keskushermostoa sekä rassaa aivoja: se aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia ja pistää sinut juoksemaan vessaan niin monta kertaa puhumaan pytylle norjaa, että elimistösi kärsiikin seuraavaksi nestehukasta. Kovan juhlimisen hinta on kova: rusikoiva päänsärky, väsymys, suun kuivuminen (ja paha maku suussa), pahoinvointi ja heikentynyt vastustuskyky piinaavat. Ja se oksentaminen, tietenkin.

Myytti: Vain humalahakuinen juominen aiheuttaa krapulan

Fakta: On totta, että karvas ryyppyputki ja humalahakuinen juominen aiheuttavat krapulan, mutta sinun ei tarvitse kontata lattioilla ja oksentaa taksiin, jotta krapula vieraili luonasi seuraavana aamuna. Vain jo parikin drinkkiä voi aiheuttaa jyskyttävän päänsäryn ja muita krapulan oireita. Jos juot jokaisen alkoholijuoman perään yhden lasin esimerkiksi vettä tai muun alkoholittoman juoman, pidät paremmin huolta nestetasapainostasi.

Myytti: Viini on alkoholeista hellävaraisin

Fakta: Punaviinissä on tanniinia, mikä saattaa aiheuttaa herkästi päänsäryn. Mallasviina, kuten viski, tuppaavat puolestaan aiheuttamaan rajun krapulan. Jos et halua herätä aamuusi elämäsi kaameimmassa kankkusessa, valitse juhlajuomiksi olut, vodka tai gini.

Myytti: Dieetticocktailit eivät aiheuta krapulaa

Fakta: Dieetti- ja sokerittomat juomat saattavat auttaa sinua pitämään kalorisi kurissa, mutta eivät auta silloin jos pyrit välttämään krapulan. Itse asiassa krapulan intensiivisyyttä pystyt vähentämään, jos käytät juomasekoituksissa mehuja tai muita sokerijuomia.

Myytti: Viinaa ennen kaljaa – ei tule krapulaa

Fakta: "Kauhea krapula, kun juotiin loppuillasta niitä shotteja.." "Teidän olisi pitänyt aloittaa ilta shoteilla, niin nyt ei olisi niin kaameaa krapulaa!"

Ei ole väliä, tartutko shotteihin ennen vain jälkeen kaljan kittaamisen. Krapulaan vaikuttaa yksinkertaisesti se, kuinka paljon viime iltana joit alkoholia – ei sen väliä, missä järjestyksessä. Älä myöskään hämäänny alkoholiannosten kokoeroista: täysinäinen tuoppi olutta ja pieni shotti sisältävät lähes saman verran alkoholia kokonaan nautittuna.

Myytti: Syö pastaa ennen nukkumaanmenoa – ei tule krapulaa

Fakta: Mistähän tämäkin myytti on saanut alkuperänsä? Ruuan nauttiminen yöpuulle mentäessä ei auta, vaikka nälkä saattaakin kiusata yön pikkutunneilla. Sinulla pitäisi olla vatsa täynnä ruokaa jo ennen Happy Hour'ia, jos haluat välttää katalan kankkusen. Rasva on paras keino hidastaa alkoholin imeytymistä siinä samaisessa hujauksessa, jotenka käy hyvällä omatunnolla pihvillä ja pizzalla ennen ensimmäistä martinia – näin krapula saattaa jättää sinut rauhaan. Ennen nukkumaanmenoa älä popsi pastaa, vaan juo vettä taistellaksesi nestehukkaa vastaan.

Myytti: Popsi särkylääkkeitä ennen nukkumaanmenoa

Fakta: Perus särkylääkkeiden teho kestää vain tunteja, joten aamulla et herääkään prinsessa ruususena, koska särkylääkkeiden teho on jo hiipunut muille maille. Nappaa särkylääke mieluummin heti herätessäsi. Vältä kuitenkin parasetamolin ottamista!

Myytti: Alkoholi tuudittaa sinut unille

Fakta: Itse asiassa alkoholi häiriköi unta. Yömyssy saattaa vaivuttaa sinut uneen nopeasti, mutta se myös sabotoi untasi: tärkeät REM-unet jäävät vähemmälle ja saatat herätä ennen aikojasi. Jos menet nukkumaan kovassa humalassa, saatat herätä herkemmin kesken unien, etkä saa enää unta pahoinvoinnin takia. Myös seuraava yö saattaa olla 'liskojenyö' hikoiluineen, morkkiksineen ja vaikeuksineen saada unen päästä kiinni.

Myytti: Tasoittava parantaa kaiken

Fakta: Aamulla nautittu alkoholi vain lykkää uumoilevaa krapulaa. Joudut kärsimään krapulan ennemmin tai myöhemmin. Jos huomaa tarvitsevansa aamuisin tasoittavaa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Myytti: Kahvi parantaa kaiken

Fakta: Kahvi vain pahentaa nestehukkaa ja samaten krapulaa. Itse asiassa krapulapäivänä kannattaa välttää kaikkea, missä on kofeiinia. Juo mieluummin vettä, varsinkin jos krapulaasi liittyy oksentelua.

AVA

Lähde: webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat