Mainos

Karu luku meneillään olevista yt-neuvotteluista: 3812:sta uhkaa potkut

Pelkästään tällä ja viime viikolla alkaneissa yt-neuvotteluissa vaarassa on yli 1000 työpaikkaa.

Kaikenkaikkiaan alkuvuonna alkaneissa meneillään olevissa julkisesti ilmoitetuissa yt-neuvotteluissa yritykset ovat ilmoittaneet vähennystarpeeksi 3812 henkilötyövuotta.

– On tosi ikävää, että työttömyys on ollut koko viime vuoden kasvusuunnassa. Moni yritys on yt-neuvotteluissa päätynyt irtisanomisiin, vaikka sen pitäisi olla se viimeisin keino, sanoo STTK:n johtaja Jukka Ihanus.

– Kyllähän se karulta kuulostaa. Huolestuttavaa on se, että kehitys ei millään meinaa taittua, vaikka joitain merkkejä kansainvälisen talouden elpymisestä on, komppaa SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

MTV Uutisten ja SAK:n kokoamien tietojen mukaan yt-neuvotteluita on meneillään tällä hetkellä noin 80 kappaletta.

Suurimmat meneillään olevat yt:t

YhtiöVähennystarve
Sandvik Oy500
Posti380
Valio320
Stockmann Oyj260
Luonnonvarakeskus (Luke)210
Mondi Lohja Oy150
MTV125
Schenker Oy100
VR100

Päättyneitä yt-neuvotteluita on käyty tänä vuonna jo 90 kappaletta, joissa potkut saaneita työntekijöitä on reilut 3100.

Syyt yt-aaltoon ovat sekä STTK:n että SAK:n mukaan moninaiset

– Kaikkinensa tähän liittyy pitkäaikainen taantuma, joka alkoi sieltä 2008 finanssikriisistä. Siihen liittyen Suomen vienti on takunnut jo useita vuosia, mikä alkaa selvästi heijastua jo vahvemmin palvelupuolellekin, Tukiainen sanoo.

Kolmissa suurimmissa neuvotteluissa vaarassa yli 1100 paikkaa

Suurimmat meneillään olevat yt-neuvottelut käydään konepajayhtiö Sandvik Oy:ssä, jossa vaarassa on jopa 500 työpaikkaa. Sandvik harkitsee 470 henkeä työllistävän Turun tehtaansa lopettamista. Sen lisäksi vaarassa on 30 hengen työpaikka yhtiön Tampereen tehtaalla.

Toiseksi suurimmat meneillään olevat neuvottelut ovat Postilla, joka aikoo myllätä palveluverkostonsa uusiksi. Posti suunnittelee omien vajaan sadan myymälänsä siirtämistä kumppaniyritysten hoidettaviksi, jonka myötä irtisanomisuhan alla on 380 työntekijää. Postin yt-neuvottelujen piirissä on 477 työntekijää.

Kolmanneksi suurimmat neuvottelut ovat Valiolla, jossa työnantaja on ilmoittanut vähennystarpeeksi enintään 320 henkilötyövuotta. Yt-neuvottelut koskettavat tuotantoa ja logistiikkaa sekä osaa pääkonttoritoimintoja. Valion yt-neuvottelujen piirissä on noin 2900 työntekijää. Valio työllistää Suomessa noin 3600 henkilöä.

STTK:n Ihanuksen mukaan yt-prosessissa ei saisi unohtaa ihmistä. 

– Se, mikä olisi tärkeää, että kun näitä irtisanomisia tapahtuu, niin siirtymä uuteen työhön tulisi mahdollisimman helpoksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.