Mainos

KARTTA: Täältä löytyvät Suomen vanhimmat ja uusimmat autot

Suomalainen auto on keskimäärin 10,6 vuoden ikäinen. Suomen uusimmat autot löytyvät kahden kaupungin, Helsingin ja Turun välittömästä läheisyydestä. Sen sijaan Suomen vanhimmat autot löytyvät pienestä Kivijärven kylästä Keski-Suomesta.

Kivijärveläinen korjaamoyrittäjä Ari Hytönen toteaa, että vanhat autot näkyvät selvästi Kivijärven katukuvassa. Trafin ajoneuvoliikennerekisterin mukaan Kivijärvellä autokanta on keskimäärin 13,8 vuoden ikäinen.

– Meillä selvästi yli puolet liikevaihdosta tulee yli 10 vuotta vanhoista autoista, Hytönen paljastaa.

Hytösen mukaan kylällä pyörii useita 70-luvun autoja, jokunen 60-luvunkin ajokki.

Kaikista uusin autokanta sen sijaan sijaitsee Kauniaisissa. Siellä autot ovat keskimäärin 6,8 vuoden ikäisiä eli noin puolet Kivimäen autoja nuorempia. Voisi luulla, että paikallisissa autokorjaamoissa ilmiö olisi huomattu.

– Ei sitä meillä ole tutkittu, mutta valtaosa autoista on uusia. Suuri osa huoltoon tulevista on vielä premium-merkkejä, kertoo Kauniaisten Teboilin yrittäjä Mikko Karvonen.

Sen sijaan Kauniaisten autohuollossa ilmiöön ei ole kiinnitetty huomiota.

– Ei se meillä kovin selkeästi näy. Korjaukseen tuodaan niin uusia kuin vanhojakin autoja, toteaa yrittäjä Kalle Lemström.

Mekaanikoille riittää töitä

Kauniaisten lisäksi pääkaupunkiseudulla on muutenkin muuta Suomea uudempia autoja. Kauniaisten jälkeen uusimmat autot löytyvät Espoosta, Vantaalta ja Kirkkonummelta. Espoossa autojen ikä on keskimäärin 7,5 vuotta, Vantaalla ja Kirkkonummella 8,3 vuotta.

Niissä 20 kunnassa, joissa on Suomen tuorein autokanta, autojen keski-ikä on 9 vuotta. Uudet autot keskittyvät selkeästi kahden kaupungin välittömään läheisyyteen. Yhtä lukuunottamatta kaikki uusimman autokannan kunnista sijaitsee 60 kilometrin säteellä Helsingistä tai 30 kilometrin säteellä Turusta. Tampereen kupeessa sijaitseva Pirkkala uusien autojen kunnista ainut, joka ei sijaitseva Helsingin tai Turun läheisyydessä.

Vanhimpien autokantojen kunnat jakautuvat sen sijaan pääosin Itä- ja Keski-Suomeen. 20 vanhimman autokannan kunnassa autojen keski-ikä on yhteensä 13,3 vuotta.

Vaikka ajan myötä autokanta nuortuu, korjaamoilla uskotaan töiden riittävän mekaanikoille tulevaisuudessakin. Vaikka huoltamoilla on koneet ja laitteet vikakoodien lukemiseen ja nollaamiseen, mekaanista korjaustyötä tarvitaan yhä.

– Testilaite antaa vain osviittaa siitä, missä vika voisi olla. Korjaustyötä kone ei osaa tehdä, joten mekaanikkoja tarvitaan tulevaisuudessakin, Lendström toteaa.

– Nykyautolle ei voi tehdä juuri mitään itse. Tietotekniikan lisääntyessä asentajan rooli voi jopa korostua, Karvonen toteaa.

NuorimmatikäVanhimmatikä
Kauniainen6,8Kivijärvi13,8
Espoo7,5Rautavaara13,6
Vantaa8,3Tohmajärvi13,5
Kirkkonummi8,3Outokumpu13,5
Helsinki8,6Suomussalmi13,3
Sipoo9,1Vesanto13,3
Järvenpää9,2Juuka13,3
Siuntio9,2Ilomantsi13,3
Pirkkala9,2Ranua13,3
Vihti9,3Rääkkylä13,3
Nurmijärvi9,3Lieksa13,3
Kerava9,4Karvia13,3
Naantali9,4Rautalampi13,3
Tuusula9,4Polvijärvi13,2
Kaarina9,4Taivalkoski13,2
Porvoo9,4Kuhmo13,2
Inkoo9,6Kannonkoski13,1
Paimio9,6Kaavi13,1
Lieto9,7Puolanka13,1
Masku9,8Karstula13,1


Korjattu Kivimäki Kivijärveksi 2. kappaleessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.