Karmivimmat aavelajit – miltä he näyttävät?

Ovatko kummitukset valkoisissa kaavuissa vaeltavia henkiä, läpinäkyviä aaveita, verenhimoisia kauhistuksia – vai jotain aivan muuta? AVA selvitti Noidan käsikirja käsissään, millaisina ilmestyksinä aaveet maan päällä vaeltavat.

Vaikka aaveiden yleensä kerrotaan olevan ihmisen näköisiä, kummittelua on monta lajia. Joskus aaveita ei tunnisteta henkiolennoiksi, koska ne näyttävät aivan todellisilta ihmisiltä, olevan luuta ja nahkaa. Nämä aaveet ovat vastaikään kuolleiden haamuja. Useimmiten ne ilmestyvät ystäville, sukulaisille tai elämänsä rakkaudelle juuri kuoleman hetkellä.

Monia kummituksia ympäröi loistava valo, kuin sädekehä tai jopa tuli. Jotkut aaveet ovat värittömiä ja läpikuultavia.

Lue tarinat, jos uskallat!

Roomassa nähtiin tulinen aave vuonna 1683. Mies heräsi keskellä yötä siihen, että hänen sänkynsä vierellä seisoi aavenainen. Aaveella oli yllään valkoinen puku ja se olemus säteili kirkasta, koko huoneen valaisevaa valoa. Aave alkoi puhua ällistyneelle miehelle kirkkaiden liekkien leimutessa. "Katso siihen, mihin kosketan, nainen sanoi ja katosi. Peite oli palanut ja siinä näkyi aaveen oikean käden jättämä kärventynyt jälki.

Jotkut aaveet haalistuvat vanhetessaan. Eräässä vanhassa talossa nähtiin 1700-luvulla punaisiin pukeutunut aavenainen, jolla oli musta päähine. 70 vuoden kuluttua sama aave nähtiin vaaleanpunaisessa asussa. 1800-luvun puolivälissä naisella oli valkoinen puku ja harmaat hiukset. 1939 aaveesta oli jäljellä vain askelten ääni ja puvun suhahtelu. Vuonna 1971 talon purkajat aistivat naisen läsnäolon.

Aaveiden ajatellaan usein olevan verhoutuneita valkoisiin – tämä uskomus saattaa kummuta siitä, että aikoinaan ihmiset haudattiin valkoiseen käärinliinaan kiedottuna. Kuningas Kaarle I näki vuonna 1645 Englannin sisällissodan aikana hiljan teloitetun uskollisen ystävänsä, Straffordin kreivin, tällaisena aaveena. Se sanoi kuninkaalle että seuraavaksi päiväksi aiottu taistelu päättyisi tappioon. Kaarle ei piitannut ennustuksesta – ja taistelu päättyi karvaaseen tappioon.

Elävien aaveita


Ihmiset kertovat joskus nähneensä läheisen ystävänsä, sukulaisensa tai rakkaansa hengen, kun kyseinen henkilö on todellisuudessa ollut jossain muualla, kaukana. Nämä "elävien aaveet" yrittävät usein ilmestyessään kertoa olevansa vaikeuksissa, tarvitsevansa apua tai he eivät ymmärrä kuolleensa juuri hetki sitten.


Vuonna 1944 erääseen englantilaiseen taloon ilmestyi laskuvarjojääkärin hahmo. Myöhemmin paljastui, että juuri ilmestyessään ystävänsä kotiin tämä laskuvarjojääkäri oli haavoittunut vakavasti taistelussa Hollannissa.

Ollessaan englantilaisessa aluksessa Välimerellä kesäkuun iltapäivänä vuonna 1893 amiraali Tryon ilmestyi yhtäkkiä Lontoossa vaimolleen. Myöhemmin selvisi, että juuri sillä hetkellä kun vaimo näki miehensä, tämän alus upposi.

Päättömiä kummituksia

Ehkäpä karmeimpia näkyjä on aave – jolla ei ole päätä. Yllättävän usein kummitusjutuissa kerrotaan päättömistä aaveista. Ennen varsinkin tärkeitä vankeja teloitettiin katkaisemalla pää. Tästä voisi johtua päättömien kuninkaallisten aaveiden suuri määrä. Ennen myös uskottiin, ettei sielu voinut olla läsnä viimeisellä tuomiolla ellei ruumis ollut kokonainen.


Päätön nainen on kummitellut vuosisatojen ajan tienristeyksessä Hollannissa. Se kiertelee paikkaa päänsä käsissään, jossa arvellaan olevan haudattuna aarre. Aave on tuomittu kummittelemaan kunnes kulta annetaan köyhille. Kerran kyseinen kummitus lupasi kolmanneksen aarteesta eräälle nuorelle miehelle, jotta tämä kaivaisi aarteen maasta. Aave käski miehen olla kaivaessaan ääneti. Kun miehen lapio osui ensi kerran aarrearkun kanteen, mies huudahti automaattisesti: "Eläköön pyhimykset!" Samassa arkku vajosi äkkiä maan uumeniin, eikä sitä ole sen jälkeen koskaan löydetty.

Doverin linnassa kummittelee päätön rumpalipoika, joka kulkee öisin muurilla. Hänen kerrotaan kuolleen salaperäisissä olosuhteissa 1700-luvun lopulla, kun linna rakennettiin uudelleen.

Kammottava päätön nainen kummittelee sumuisella säällä eräällä Englannin itärannikon nummella. Sillä on pään paikalla vain huppumainen hattu. Naista seuraava pyörteinen tuuli kieputtaa jokaista, joka sattuu naisen reitin varrelle.

Sotilas jonka pää räjähti USA:n sisällissodan aikana, kummittelee yhä oman kuolemansa näyttämöllä. Aave ratsastaa villiä laukkaa kummitushevosella Greenburghissa Hudson-joen rannalla. Miksi? Se etsii päätään.


Lue myös:

AVA

Lähde: Noidan käsikirja

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja