Karjalanpiirakasta EU:n perinneruoka

Karjalanpiirakka on saanut EU:lta aidon perinteisen tuotteen leiman. EU:n komissio on vahvistanut karjalanpiirakan nimisuojan.

Karjalanpiirakan määritteleminen aidoksi perinteiseksi tuotteeksi korostaa tuotteen perinteistä koostumusta ja valmistusmenetelmää. Suojaus ei viittaa tuotteen alkuperään, vaan karjalanpiirakkaa on mahdollista valmistaa myös muualla EU:n alueella, kunhan valmistus tapahtuu perinteisen, rekisteröidyn menetelmän mukaisesti.

EU:n nimisuojajärjestelmän on tarkoitus suojata elintarvikkeita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Suoja koskee yleensä tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä useamman sukupolven ajan. Suojaus on kuluttajalle tae siitä, että tuotteen raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan. Järjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa.

Suojausta voi tuotteelle hakea esimerkiksi useampi tuottaja yhdessä tai näitä edustava järjestö tai organisaatio. Karjalanpiirakan nimisuojaa ajoivat Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaiset, kertoo ylitarkastaja Leena Anttila maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU:n nimisuojan ovat Suomesta aikaisemmin saaneet Lapin puikula, sahti ja kalakukko. Anttilan mukaan EU-tasolla ei tällä hetkellä ole vireillä muita suomalaisia suojaushakemuksia.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja