Kari-Pekka Kyrön karu lausunto Ylellä: veritankkaamista vastaan ei ole vieläkään uskottavaa testausmenetelmää –"Wadalle aikamoinen haaksirikko"

Hiihtomaajoukkueen entinen valmentaja Kari-Pekka Kyrö piti Seefeldin hiihdon MM-kisojen dopingskandaalia mahtipontisena teatterina. Kyrö pitää veritankkausta edelleen helppona dopingmuotona.

Seefeldin MM-kisojen yhteydessä veridopingin käytön tunnustivat hiihtäjät Dominik Baldauf, Max Hauke, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Aleksei Poltoranin. Myös itävaltalaispyöräilijä Stefan Deniflin pidätettiin ja hän myönsi veridopingin käytön. Maanantaina maantiepyöräilijä Georg Preidler ilmiantoi itsensä.

Kyrö huomautti Ylen nettisivujen jutun mukaan Ylen Radio Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa, että kiinniotot ovat viranomaistoiminnan eivätkä hyvän antidopingtyön tulos. 

Veridoping on edelleen vaikea havaita testeissä.

– Edelleenkään vuonna 2019 kivikautisinta dopingmenetelmää eli verellä tankkaamista vastaan ei ole mitään uskottavaa testausta. Tämä on Wadalle aikamoinen haaksirikko, kun tämä tuli näkyviin ihan muuta kautta, Kyrö sanoi Ylen ohjelmassa.

– Neljä miestä otettiin sinä päivänä lähtöviivalta pois. Montako niitä jäi sinne? Siellä viivalla ne isot lohet uiskentelevat.

Kyrön mukaan urheilupiireissä ei voi luottaa kansainvälisen antidopingtoimisto Wadan toimintaan ja siihen, että dopingia käyttävät urheilijat saataisiin kiinni.

Kyrö nosti esille myös urheilijoiden erityisluvat tiettyihin kiellettyjä aineita sisältäviin lääkkeisiin. Astmalääkkeet ovat huipulla yleisiä, mitä valmentaja ei ymmärrä.

– Onhan se ihan uskomatonta, että millä tahansa tavalla hankitaan diagnooseja, jolla saadaan erivapauksia näiden lääkkeiden käyttöön, Kyrö totesi.

Täydennetty kello 21.54 jutun otsikkoon lähteeksi Yle.

Lue myös:

    Uusimmat