Mainos

Karhisen maatalouden kannattavuuden selvitys julki: "Tukia jatkossa aiempaa harvemmille tiloille"

2:00
500 miljoonan lisäys maatalouden yrittäjätuloon.

Maatalouden kannattavuuden selvitystyötä johtanut Reijo Karhinen luovutti tänään selvityksen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

Selvityksen tavoitteeksi asetettiin 500 miljoonan euron yrittäjätulon kasvattaminen. Karhinen pitää tätä mahdollisena ilman tukien korotusta. Hän kohdistaisi tuen nykyistä harvemmille tiloille, ehtona voisi pitää esimerkiksi 20 000 euron vuotuista myyntiä.

– Tilat, jotka investoivat ja ottavat yrittäjäriskiä, vastaavat suomalaisen ruokatuotannon tulevaisuudesta. Meidän täytyy pitää huoli siitä, että he ovat motivoituneita, se on meidän kaikkien etu, Karhinen perustelee.

Orimattilassa viljatilaa pitävä Jukka Mölsä pitää keskustelua tuista tervetulleena, mutta näkee siinä myös riskejä.

– Se johtaa väistämättä siihen, että alle 30 hehtaarin tilat joutuvat vaikeuksiin. Samalla se kiihdyttää rakennekehitystä täällä maalla.

Osaamis- ja palvelukeskus vireille 

Selvityshenkilö Karhinen kokoaisi myös maataloushallinnon osaajat yhteen paikkaan. Selvityksen vastaanottanut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä aikoo laittaa koulutus- ja neuvontatoiminnan saman tien liikkeelle.

Sen sijaan pallon kotimaisten tuotteiden korostamisesta Leppä heittää kauppiaille.

– Nyt kilpailu pystyyn siitä, kuka pitää maailman parasta ruokaa parhaiten esillä. Toivon, että tämä tapahtuu kilpailun kautta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja