Käräjäoikeusuudistus julki tänään – toimipisteet vähenemässä?

Käräjäoikeuksien määrää karsitaan 27:stä 20:een, kertoo työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) tiedotteessa. Käräjäoikeuksista suljetaan Hyvinkää, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Porvoo, Raasepori ja Ylivieska.

Etelä-Suomessa esimerkiksi Vantaan, Hyvinkään ja Tuusulan käräjäoikeus yhdistetään. Käräjäoikeudesta tulee maan toiseksi suurin asukaspohjaltaan. Länsi-Suomessa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudet yhdistetään. Enemmistökieleksi tulee Ruotsin sijaan Suomi.  

Uudistuksen jälkeen käräjäoikeusverkostossa olisi yhteensä 36 toimipistettä: käräjäoikeudet 20 paikkakunnalla, erillisiä kanslioita neljällä paikkakunnalla ja erillisiä istuntopaikkoja 12 paikkakunnalla.

Tiedotteen mukaan kanslia lakkaisi yhdeksältä paikkakunnalta, jotka ovat Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe, Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus. Näistä Sodankylään, Kuusamoon ja Savonlinnaan jää istuntopaikka.  

Erillinen istuntopaikka lakkaisi seuraavilta yhteensä 14 paikkakunnalta. Näitä ovat esimerkiksi Kauhajoki, Kemiö, Kirkkonummi ja Tornio. 

Muun muassa riittävän turvallisuustason varmistaminen ja uudet ICT-hankinnat ovat Lindströmin mukaan syitä karsia verkostoa. Lindströmin mukaan sähköinen asiointi vähentää tarvetta tuomioistuimen läheisyyteen.

Verkoston on Lindströmin mukaan tarkoitus toimia 20-30 vuotta.  

  
  
  

Lue myös:

    Uusimmat