Kansanedustajakollega vaikutti toimivan parittajana – Anna-Maja Henriksson: "Hänellä oli hakemisto naisista, joita hän välitti"

RKP:n pitkäaikainen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nostaa hänestä tehdystä Valta ja oikeudentunto -kirjassa esiin paritukselta vaikuttaneen tilanteen hänen eduskuntauransa alkuvuosilta. Henriksson kertoo järkyttyneensä, kun mieskansanedustaja oli taksissa esitellyt toiselle kansanedustajalle naisten kuvia puhelimesta ja tarjonnut ”juhannusseuraa”.

Henriksson ei mainitse kyseisen kansanedustajan nimeä, mutta kuvailee kaudella 2007–2011 tapahtunutta paritusyritystä seuraavasti:

– Se oli hyvin inhottavaa, ja se oli ensimmäinen kerta, kun aloin tosiaan miettiä, miten ihmiset voivat käyttäytyä. Kolme mieskansanedustajaa ja minä menimme samalla taksilla lentokentälle, oli perjantai-iltapäivä, ja olimme kaikki menossa lentäen kotiin viikonlopuksi. Juhannuspyhät lähestyivät.

– Istuin takapenkillä keskellä, ja vieressäni istunut mies kysyi edessä, kuljettajan vieressä istuvalta mieheltä, oliko tällä juhannusseuraa. ’Ei’, etupenkin mies vastasi, ja aloin ihmetellä, mistä oikein oli kyse.

– Silloin vieressäni istuva mies sanoi ’Pitäähän sinulla seuraa olla’. Hän otti puhelimensa, poisti siitä SIM-kortin, pani toisen SIM-kortin tilalle ja näytti useita naisten valokuvia. Hän antoi puhelimensa etupenkin miehelle ja sanoi ’Tässä olisi sinulle hyvää juhannusseuraa’.

– Hänellä oli siis hakemisto naisista, joita hän välitti. Jotkut naisista olivat muista maista ja mies arvosteli joitakin naisista sanomalla ’Tuo on hyvä’. En tiennyt mitä sanoa, kaikki tuntui epätodelliselta ja toisella puolellani istuva mies oli myös tyrmistynyt. Etupenkin mies vastasi sitten, että hänellä oli juhannukseksi muita suunnitelmia ja hän pärjäsi hyvin ilman tarjottua seuraa, Henriksson muistelee kirjassa.

Ei jäänyt kiinni

Naisia välittänyt kansanedustaja ei Henrikssonin tietojen mukaan jäänyt koskaan kiinni parituksesta. Henriksson kertoo miettineensä pitkään, pitääkö hänen itse puuttua tilanteeseen.

– Itse hän (Henriksson) oli järkyttynyt tapahtuneesta ja istui kotiin palattuaan pitkään sohvalla pohtimassa tapahtunutta. Hän kertoi Jannelle (Anna-Maja Henrikssonin puoliso), mitä oli sattunut, ja tämäkin oli aivan ihmeissään. Sittemmin hän tapasi miehen useammankin kerran eduskuntatalossa, mutta tämä ei ollut tapauksesta millänsäkään. Ja Anna-Maja mietti, olisiko hänen pitänyt tehdä jotain, esimerkiksi tehdä miehestä ilmoitus, mutta päätyi sille kannalle, ettei hän voinut ruveta poliisiksi, kirja kertoo.

Tänään julkaistavan Anna-Maja Henriksson – Valta ja oikeudentunto -kirjan on kirjoittanut toimittaja Annika Hällsten.

Kirjassa käydään läpi Henrikssonin poliittisen uran lisäksi myös tämän lapsuutta ja arkielämää. Pääpaino on kuitenkin politiikan käänteissä.

Lue myös:

    Uusimmat