Kansanedustaja Sanna Lauslahti: Katri Niskanen on luottosuunnittelijani

Muotisuunnittelija Katri Niskasen ja kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahden yhteinen historia alkaa vuodesta 2009, jolloin nuori vaatetehtailija teki poliitikolle puvun Linnan juhliin. Puku oli nuorelle suunnittelijalle ikimuistoinen, sillä se oli ensimmäinen merkittävään ja suureen tapahtumaan valmistettu. Tänä vuonna jopa seitsemän Niskasen asua nähdään Linnan juhlissa!

– En tiedä yhtään, mitä sieltä tulee!, kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti jännittää Punavuoressa muotisuunnittelija Katri Niskasen putiikin sovitushuoneessa. Viikko sitten Lauslahti kävi tuomassa Niskasen tuunattavaksi viime vuoden itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien dramaattisen paljettipuvun, jonka halusi pukea myös tänä vuonna ylleen – tosin uuden ja uljaan näköisenä.

– Vietin pukua tuodessani Katrin luona viisi minuuttia ja hän käski jättää sille hyvästit viimeisen kerran nykyisessä muodossaan, Lauslahti muistelee.

Kenelle tahansa viisi minuuttia ja vapaiden käsien antaminen pukusuunnittelijalle ei riittäisi, mutta Niskanen ja Lauslahti ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2009, jolloin kansanedustajan Linnan juhlien asu oli Niskasen käsialaa. Kunnia oman luottosuunnittelijan löytämisestä kuuluu yhteiselle kampaajatutulle.

– Luotan Katriin täysin. On helppoa, kun aikaa ei ole paljoa ja voin vain tuoda puvun tänne ja luottaa puvuntekijän makuun, Lauslahti kertoo.

Vanhasta uutta

Vuoden 2009 Lauslahden asu oli ensimmäinen Niskasen Linnan juhliin tekemä puku ja sen merkitys tulee olemaan naisen omien sanojen mukaan hänelle aina tärkeä.

– Se on ikimuistoista, kun saa ensimmäisen kerran tehdä jollekin hienoon ja arvokkaaseen tilanteeseen puvun.

Tämän vuoden asu on sama kuin viime vuonna, mutta osa siitä on suunniteltu uudestaan. Niskanen on purkanut vuonna 2010 yläosaa hallinneen graafisen ja voimakkaan olkaimen ja tilalle on hahmoteltu ilmava ja naisellinen osa.

Lauslahti ihastelee sovituksen aikana päällensä rakentuvaa uutta pukua ja Niskanen hyörii ympärillä neuloja asetellen. Poliitikko kertoo, että alkuperäinen puvun idea oli oikeastaan Niskasen ja hänen vanhimman tyttärensä Vilman yhteistyötä.

– Minun ajatukseni olivat konservatiivisemmat, mutta Katri ja Vilma saivat minut usutettua valitsemaan rohkean ja juhlavan paljetin. Luotan muiden makuun. Alkuperäinen vaihtoehto olisi ollut ehdottomasti kiltimpi ja samalla pliisumpi.

Lauslahti kertoo käyneensä tänä vuonna yhdessä liikkeessä katsomassa valmispukua, mutta kääntyneensä jo ovelta takaisin.

– Se oli niin hankalaa. Katrin kanssa mikään ei ole monimutkaista, vaan kaikki on yksinkertaista ja helppoa.

Päätöksen jälkeen oli selvää, että tänä vuonna lähdetään muokkaamaan vanhaa.

– Olen käyttänyt pukua vain kerran ja ajattelin, että on ihana saada näin kauniille puvulle uusi tuleminen. Onhan se ekologisestikin perusteltua.

Ekologista ja käytännöllistä

Niskanen olisi tehnyt Lauslahdelle tänäkin vuonna täysin uuden puvun, jos nainen vain sitä olisi halunnut.Ekologisuus vaatteissa on kuitenkin kummallekin tärkeää. Lauslahti kertoo, että heidän perheeseensä kuuluu hänen lisäkseen kaksi tyttöä, ja naiset käyttävät kaikki keskenään samoja vaatteita, koska ovat onnekseen tismalleen samaan kokoa.

– Laatuun voi näin satsata ja käyttöikä on pidempi. Se ei riitä, että ihanan puvun laittaa kotona päälle joku ilta, vaan sitä pitää päästä käyttämään useasti. Olen sanonut myös ystävilleni, että pukujani saa lainata, hän vinkkaa.

Niskasen mielestä taas tuntuisi oudolta tehdä vaatteita, jotka jäisivät vain keräämään pölyä.

– Laitan niin paljon ajatuksia ja aikaa vaatteen tekoon, että tuntuisi haaskaukselta ja pahalta, jos sen käyttö jäisi vain kertaan.

Ekologisuuden lisäksi juhlapukua tehtäessä pitää huomioida esimerkiksi käytännöllisuus. Lauslahti vitsailee, että Linnan juhlat ovat ainoa tilaisuus, jossa hänen miehensä tanssittaa häntä, joten asun on oltava käytännöllinen. Myös presidenttiä pitää pystyä kättelemään ilman rajoituksia.

Linnan juhlat ovat muutenkin kansanedustajalle vuoden kohokohtia, koska silloin saa laittautua luvan kanssa.

– Olemmehan naisia, Lauslahti hymyilee.

Linnan juhlat 2011 MTV3-kanavalla ke 7.12. klo 18 alkaen!


MTV3/Helmi

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: MTV3-Helmi/Jenni Junkala, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja