Kansanedustaja Antti Kurvinen lähetti onnittelukortteja ylioppilaille samassa kirjekuoressa todistusten kanssa – yhdennäköisyyttä vaalimainokseen?

Kansanedustajat Kai Mykkänen ja Antti Kurvinen kertovat näkemyksiään, onko Business Finlandin jakamat tukirahoitukset onnistuneet 10:31
Katso video: Kansanedustaja Antti Kurvinen kommentoi yhdessä kansanedustaja Kai Mykkäsen kanssa Business Finlandin jakamia tukirahoituksia

Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappisen mukaan onnittelukorttien toimittamisessa ei menetelty oikein.

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen lähetti Evijärven lukiosta ylioppilaaksi valmistuneille nuorille onnittelukortit. Tapahtuneesta uutisoi entimmäisenä Helsingin Sanomat.

Onnittelukortit toimitettiin valmistuneille samassa kirjekuoressa lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen kanssa. STT:n mukaan opetushallitus aikoo keskustella Evijärven lukion edustajien kanssa onnittelukirjeiden lähettämisestä.

– Sen enempää en tähän asiaan ota kantaa, koska tässä ollaan vielä lehtitietojen varassa. Mutta todennäköisesti ensi viikolla yritetään olla yhteyksissä kouluun ja selvitellä, mistä on kyse, opetusneuvos Petri Lehikoinen Opetushallitukselta kommentoi sunnuntaina STT:lle.

Onnittelukortteja useaan lukioon

Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappisen mukaan onnittelukorttien toimittamisessa ei menetelty oikein, kertoo Ilta-Sanomat.

– Koulun viralliseen kuoreen ei voi laittaa mitään muuta kuin todistuksia ja mahdollisia stipendejä, Lappinen kommentoi Ilta-Sanomille.

Myös Lehikoinen korosti STT:n haastattelussa, että kaupallinen tai poliittinen materiaali ei kuulu koulun virallisten kirjekuorien väliin.

– Mitä tahansa kaupallista tai poliittista materiaalia kouluille tuleekin ja pyydetään levittämään, siinä vaiheessa hälytyskellojen on ihan hyvä soida ja miettiä asiaa toisenkin kerran, Lehikoinen muistuttaa.

Ilta-Sanomien mukaan Evijärven lukion lisäksi Kurvisen onnittelukortteja ovat neljän vuoden aikana jakaneet Kauhavan, Lappajärven, Härmän ja Kyrönmaan lukiot ja eräät ammatilliset oppilaitokset.

Luvan myönsi rehtori

Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa kansanedustaja Antti Kurvinen korosti, että onnittelukorttien tarkoitusperä on ollut hyvä.

– Mitä pahaa siinä on, että muistan omalla rahallani (korttien hankkiminen) alueen nuoria, kun he ovat päässeet elämässä eteenpäin, Kurvinen kummasteli Ilta-Sanomille.

Kurvisen mukaan lupaa korttien lähettämiseen on kysytty aina lukioiden rehtoreilta. Tänä vuonna onnittelukorttien toimittamisesta vastasivat koronaviruksesta johtuen koulut itse.

– Koronattomana aikana avustajani on vienyt ne lahjapöydälle.

Ilta-Sanomien haastatteleman Kauhavan lukion rehtori Toni Uusimäen mukaan Kurvisen tervehdykset on kuitenkin perinteellisesti toimitettu todistuskansion sisällä.

Ei kritiikkiä

Sunnuntaina julkisuuteen tullut onnittelukorttitapaus on herättänyt huolen perinteen poliittisuudesta. Helsingin Sanomissa julkaistussa Marko Junkkarin kirjoituksessa pohdittiin esimerkiksi Kurvisen tervehdyksen yhdennäköisyyttä vaalimainokseen.

Ilta-Sanomien haastatteleman rehtori Uusimäen mukaan tapaukseen ei kuitenkaan liity mitään poliittista.

– Tässä ei ollut taustalla mitään erityisen poliittista. Tätä on tehty useana vuotena. Meillähän on (kansiossa) myös paikallisen kokoomuksen kunnallisjärjestön antamia stipendejä.

Uusimäki totesi haastattelussa kuitenkin, että perinnettä täytyy miettiä uudelleen, jos se aiheuttaa jatkossa ongelmia.

– En tiedä, onko tässä mitään erityisen pahaa. Tietysti poliitikot käyvät jatkuvaa vaalikamppailua, mutta kukaan paikallinen ei ole mitään kielteistä tästä maininnut.

Lue myös:

    Uusimmat