Mainos

Kansallisteatterin halkeamat pintavaurioita

Kansallisteatterin seinien halkeamien vauriot eivät ole kriittisiä. Niiden korjaustyöt voidaan toteuttaa kesätauolla.

Suomen Kansallisteatteri

Suomen Kansallisteatterin seinien halkeamat ovat osoittautuneet pintavaurioiksi. Rakennustoimikunnan puheenjohtaja, professori Vesa Nikunen rauhoitteleekin syntynyttä kohua.

- Ei rakennus ole romahtamassa eikä seinät ja katot tippumassa. Kun perustuksia vahvistetaan, niin yleensä rakennus joko laskee tai nousee. Voi sanoa, että pääsääntöisesti se laskee. Ja kun tällainen massiivinen rakennus liikahtaa, niin siitähän ilman muuta tulee hiushalkeamia, Nikunen sanoo.

Kansallisteatterin nousu näyttää myös pysähtyneen. Rakennuksen kohoaminen huomattiin jo remontin aikana kesällä 2000. Suurin osa halkeamista ehdittiin korjata ennen talon käyttöönottoa viime syksynä.

- Siellä on syyskuun jälkeen tapahtunut vielä elämistä ja sinne on tullut muutamia uusia halkeamia, mutta ei niiden korjaamisessa mitään kiirettä ole, Nikunen jatkaa.

Rakennus ei ole noussut joulukuun jälkeen

Torstaina pidetyssä rakennustoimikunnan kokouksessa esiteltiin uusimmat mittaustulokset, joiden perusteella rakennus ei ole enää noussut joulukuun jälkeen. Enimmillään rakennus on kohonnut 35 millimetriä. Silti asiantuntijat arvioivat, että rakenteissa saattaa olla vielä jännityksiä, jotka eivät ole purkautuneet.

- Siihen asiaan ei tietysti vielä näytäntökauden aikana palata. Voi olla niin, että me odotamme vielä kuukausikaupalla, että liikkeet ovat taatusti loppuneet ennen kuin ryhdytäänkään sitä viimeistelytyötä tekemään, Nikunen arvioi.

Hänen mukaansa osa halkeamista on tuskin havaittavissa olevia hiushalkeamia, mutta toisten korjaamiseen tarvitaan luultavasti laastia. Korjaustyöt voidaan tehdä vaivatta kesätauon aikana.

Ikävä yllätys

Kohoamisen on aiheuttanut rakennuksen perustuksen vahvistaminen, johon käytettiin betonipaaluja ja suihkutustekniikkaa. Paalutuksen oli suunnitellut Fundus, jossa asiaa selvitetään parhaillaan.

Kohoaminen tuli ikävänä yllätyksenä sekä Kansallisteatterille että sen rakennustekniselle konsultilleen Engelille. Samaa paalutustekniikkaa oli nimittäin käytetty jo aiemmin ulkomuurien vahvistukseen, eikä silloin ollut tapahtunut mitään liikahduksia.

Maksajaa haetaan

Halkeamien korjausten kustannukset liikkuvat Nikusen mukaan sadoissa tuhansissa euroissa. Kansallisteatteri ei ole halukas maksamaan korjauskuluja, ja asiasta on jätetty vaatimus perustustyöt toteuttaneelle Lemminkäiselle.

Varsinaisena remontin pääurakoitsijana toimi kuitenkin NCC Finland. Sillä oli koko rakennustyömaata koskeva vakuutus. NCC on tehnyt asiasta vahinkoilmoituksen Pohjolalle. Tällä hetkellä odotetaankin Pohjolan kantaa.

Kansallisteatterin peruskorjaus aloitettiin vuoden 2000 joulukuussa. Remontoitu rakennus otettiin uudelleen käyttöön viime vuoden syyskuussa. Remontin kustannukset olivat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

(STT-MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.