Kansallismieliset osoittivat tukeaan Karadzicille Belgradissa

Yli 10 000 ihmistä on kerääntynyt Belgradin keskustaan osoittamaan mieltään Radovan Karadzicin puolesta. Mielenosoituksen järjestäneet äärikansalliset serbit tosin ennustivat etukäteen paikalle saapuvan moninkertaisesti osallistujia.

Äärikansallinen radikaalipuolue halusi mielenosoituksella vastustaa Karadzicin luovutusta Haagiin, jossa hänen on määrä vastata sotarikossyytteisiin. Äärinationalistit pitävät viikko sitten Belgradissa pidätettyä Bosnian entistä serbijohtajaa sankarina ja Serbian valtion puolustajana.

Mellakkapoliisit partioivat mielenosoituksen aikana sekä kaduilla että muun muassa parlamenttitalon edessä. Mielenosoitukseen osallistui muun muassa satoja jalkapallohuligaaneja, jotka kuljettivat mukanaan Serbian hallitusta vastaan suunnattua "Me tapamme teidät kaikki" -kylttiä.

Yhdysvaltain suurlähetystö Belgradissa sulki ovensa tiistaina kaksi tuntia tavallista aikaisemmin ja kehotti Yhdysvaltain kansalaisia välttämään kaupungin keskustaa siltä varalta, että mielenosoitus yltyisi väkivaltaiseksi.

Radikaalipuolue järjesti viime helmikuussa 150 000 hengen mielenosoituksen vastustaakseen Kosovon itsenäisyyttä, ja silloin väkijoukot sytyttivät tuleen Yhdysvaltain suurlähetystön ja muita lähetystöjä. Osa mielenosoittajista innostui myös ryöstelemään kauppoja.

Ei vieläkään siirtoa Haagiin

Karadzicin asianajajat ja Serbian viranomaiset puolestaan jatkoivat kissa ja hiiri -leikkiään Karadzicin luovutuksella. Haagissa sijaitseva entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia käsittelevä tuomioistuin ICTY syyttää Karadzicia kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosnian sodan aikana.

Karadzicin asianajotiimi yrittää parhaansa mukaan viivyttää siirtoa. Karadzicin asianajaja on ilmoittanut lähettäneensä siirtoa koskevan valituksen perjantaina postitse mahdollisimman kaukaisesta paikasta.

Kirje ei tiistainakaan ollut vielä saapunut belgradilaiseen tuomioistuimeen, eikä oikeus ole vielä päättänyt, odottaako se valitusta pidempään vai julistaako aikarajan menneen umpeen.

Serbian hallitus toivoo pääsevänsä Karadzicista eroon niin pian kuin mahdollista välttääkseen uudet mielenosoitukset ja saadakseen EU:n lupailemat talousmyönnytykset.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat