Kansalliskirjasto hankki merkittävän Sibelius-kokoelman: Yli 1 200 sivua kansallissäveltäjän alkuperäisiä käsikirjoituksia Saksasta

Kansalliskirjasto on hankkinut mittavan kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia ja muistiinpanoja sisältävän kokoelman Saksasta. Yli 1 200-sivuiseen sisältyy muun muassa Sibeliuksen viulukonserton oikovedoksista koottu partituuri, jossa on Richard Straussin lyijykynämerkintöjä.

Hankinta paljastettiin Jean Sibeliuksen päivänä eli suomalaisen musiikin päivänä, jota tänään vietetään.

Kansalliskirjasto kertoo, että kokoelman ytimen muodostavat Sibeliuksen merkittävät omakätiset puhtaaksikirjoitetut partituurit.

Kokoelma on peräisin saksalaisesta Lienau-kustantamosta, joka julkaisi 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä useita Sibeliuksen keskeisiä teoksia, muun muassa viulukonserton, kolmannen sinfonian, sinfoniset runot Pohjolan tytär ja Öinen ratsastus ja auringonnousu sekä Voces intimae -jousikvarteton.

Nyt hankittuun aineistoon sisältyy käsikirjoituksia kaikista näistä teoksista Pohjolan tytärtä lukuun ottamatta. Sen käsikirjoitus myytiin huutokaupassa 2016.

Sibeliuksen omakätisiä puhtaaksikirjoitettuja partituureja kokoelmassa edustavat muun muassa Voces intimaenSvanevit-näytelmämusiikkisarjan ja kahdeksan laulun op. 57 puhtaaksikirjoitukset.

Straussin lyijykynämerkintöjä

Aineiston pohjalta ilmenee esimerkiksi, mikä osa kolmannen sinfonian pianolle nelikätisesti soitettavaksi laaditusta sovituksesta on sveitsiläisen Paul Juonin ja mikä Sibeliuksen käsialaa.

Erikoisuutena aineistoon sisältyy viulukonserton oikovedoksista koottu partituuri, jota Richard Strauss käytti johtaessaan teoksen uudistetun version kantaesityksen Berliinissä vuonna 1905. Partituuri sisältää Straussin lyijykynällä tekemiä merkintöjä.

Ratkaisevan tärkeää tutkimusaineistoa ja ainutlaatuista kansallisomaisuutta

Käsikirjoitusaineisto on ratkaisevan tärkeä tutkimukselle ja musiikkielämälle, mutta se on myös arvokasta kulttuuriperintöä ja kansallisomaisuutta. Sibeliuksen käsikirjoitusten maastavientiin ei Suomessa nykyisin myönnetä lupia. 

– Sibeliuksen käsikirjoitukset houkuttelevat tutkijoita ja muusikoita kaikkialta maailmasta Kansalliskirjastoon, ne ovat tyhjiin ammentamaton tutkimustiedon ja inspiraation lähde. Me tutkijat olemme kiitollisia kaikille niille tahoille, jotka mahdollistivat käsikirjoituskokoelman pelastamisen Suomeen, iloitsee Kansalliskirjastossa työskentelevä Sibeliuksen teosten kriittisen kokonaisedition päätoimittaja, professori Timo Virtanen.

Hankintaa ovat rahoittaneet Ella & Georg Ehrnroothin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin Säätiö ja Elsa Fromond sekä kolme muuta yksityistä tukijaa. 

Lue myös:

    Uusimmat