Kansa valittaa tuulivoimaloiden avaruusäänistä - Kuuntele itse

Tuulivoimalan lähellä asuvat valittavat mm. oudoista äänistä 0:56

MTV:n tutkiva ryhmä selvitti, paljonko tuulivoimasta on valitettu eri hallinto-oikeuksiin.

Tuulivoimasta on tehty vuodesta 2010 saakka yli 160 valitusta hallinto-oikeuksiin sekä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valituksen keskimääräinen käsittelyaika on noin kymmenen kuukautta. Valitusten määrän on arvioitu olevan kasvussa.

Asukkaiden syyt valittaa tuulivoimaloista ovat moninaisia: Valituksissa moititaan maisemahaittoja, outoa "avaruusääntä", lentäviä jääkokkareita ja toisaalta uhkaa mm. lintujen pesinnälle. Usein kaavavalitusten taustalla on myös pelko oman kiinteistön arvonlaskusta. Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen arvioiden mukaan joidenkin kiinteistöjen arvo voi pudota jopa 30 prosenttia jos parin kilometrin säteelle nousee tuulipuistoja.

"Matalataajuinen ääni kulkee lävitse"

– Olen käynyt useammassakin puistossa eli tuulivoiman tuotantoalueella. Se on päiväsaikaankin häiritsevä ja tuntuu, sen tuntee kropassa sen äänen kun on riittävän lähellä. Se on niin kuin juna ajaisi ohitse koko ajan. Se on sellainen matalataajuinen ääni joka kulkee lävitse, kuvailee Kai Ylikoski Kaskisilta.

Ylikosken lähiympäristöön Kaskisille on tulossa ainakin kaksi tuulivoimalaa. Hän asuu itse parin kilometrin päässä suunnitellusta kaavoituspaikasta, mutta osa asutuksesta on paljon lähempänä.

– Tämä Kaskisten kaavoitustilanne on yksi Suomen hulluimpia. Lähin voimala on kesämökistä vain muutaman kymmenen metrin päässä ja lähimmästä vakituisesta asunnosta 350 metrin päässä. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee että vähimmäisetäisyys olisi kaksi kilometriä, Ylikoski hämmästelee.

"Vakavinta kun puhelimet eivät toimi"

– Minusta vakavinta on turvallisuuden kannalta se kun puhelimet lakkaavat toimimasta. Samoin tv-kuva on jäänyt pois, valittaa puolestaan Jukka Kangasniemi Kristiinankaupungista.

Tuulivoimaloiden ääniä asukkaat vertaavat mm. junaan ja nousevaan lentokoneeseen. Tuulivoimayritysten mukaan puheet ääniongelmista kumpuavat kuitenkin viallisista voimaloista - oikein toimivien turbiinien ääni on vaimeampi.

Vastustajat eivät kuitenkaan tätä selitystä hyväksy.

– Ääniongelmat ovat oikeita ja isoja, ja samoin jääongelmat. Tutkimusten mukaan 120-metrinen mylly voi heittää jäätä jopa kilometrin päähän, Kangasniemi jatkaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja