Mainos

Kännykkätelevision aika alkoi

Alkuvaiheessa kanavat panevat sisältönsä jakoon ilmaiseksi. Mutta tulevaisuudessa siintävät myös maksulliset palvelut.

Kännykkätelevisio otti yllätyslähdön eilen pitkittyneiden tekijänoikeusneuvotteluiden jälkeen. Korvauksista aletaan Teoston esimerkin mukaan neuvotella kanavan liikevaihdon perusteella entisen aikaveloituksen sijaan.

Lupamaksurahoitteinen Yleisradio joutuu etsimään kuitenkin omat mallinsa. Mobiili-tv ei korvaa kotitelevisiota, vaan täydentää ja antaa ehkä mahdollisuuksia kokonaan uusiin käyttötapoihin.

Tässä kisassa Suomi jäi hopealle. Vietnamissa mobiili-tv aloitti aiemmin. Meillä starttia viivästytti kiista tekijänoikeuskorvauksista. Päänavaajana toimi säveltäjien ja musiikin kustantajien oikeuksia valvova Teosto, joka vaihtoi minuuttien sijaan korvausperusteeksi kanavan liikevaihdon.

- Tekijänoikeusmaksujen luonnehan on sellainen, että tekijällä on oikeus kohtuulliseen korvaukseen siitä ansainnasta mitä hänen teoksellaan ansaitaan. Tämä palvelee hyvin sitä tarkoitusta, MTV Median varatoimitusjohtaja Mikko Räisänen kertoo.

Ensi viikolla mukaan lähtee Nelonen. Yleisradio puuttuu toistaiseksi, eikä liikevaihtopohjainen korvausmalli ole omiaan lupamaksurahoitteiselle yhtiölle.

- Siitä yleisöstä, joka on käytännössä koko Suomen kansa, niin me on kerran se tekijänoikeusmaksu maksettu digitv:n kautta, että sen tulisi kattaa myös dvb-h -lähetykset, Yleisradion tv-toimialan johtaja Olli-Pekka Heinonen kertoo.

Euroviisukiireiden jälkeen Yle alkaa neuvotella myös mobiili-tv:n jakelukustannuksista Digitan kanssa.

Laitevalmistajat hierovat käsiään, kun pilottihankkeista siirrytään tositoimiin. Televisiovastaanotin on toistaiseksi vain kalliissa puhelimissa. Ominaisuus kuitenkin yleistyy.

Kanavat panevat nyt sisältönsä jakoon ilmaiseksi. Mutta tarkoitus on jossain vaiheessa tehdä myös rahaa.

- Todennäköisesti niin, että sinne kehitetään dedikoituja palveluja. Maksu-tv voi jonain päivänä olla siellä, lyhyempiä klippejä ja niin poispäin, Räisänen pohtii.

Teleoperaattorit pääsevät jaolle vaikkapa maksu-tv:n laskutuksesta ja tietysti siitä, kun kansa äänestää suosikkejaan tekstiviestein.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.