Kännykkäkuvauksen etiketti: Näitä kuvia ei kukaan halua nähdä!

Jaatko sata kännykkäkuvaa päivässä ystävillesi Facebookissa tai seuraajillesi Twitterissä? Ehkä kannattaisi hiukan rajoittaa. AVA neuvoo, miten karsit kuvauksesi kohteista turhimmat pois.

Kun miltei jokaiselta löytyy taskusta puhelin, jolla on mahdollista tuottaa melko hyvälaatuista kuvaa, on myös digitaalinen kuvaaminen valtavassa suosiossa. Kannattaa kuitenkin pitää muutama yksityiskohta mielessä puhelimella kuvia räpsiessä – ja erityisesti niitä jakaessa vaikkapa Facebookissa tai Twitterissä!

Mieti vielä näiden kuvien kohdalla...

1. Baarikuvat. Nolot muistot, humalaiset hetket ja loppuyön puklut. Haluaako kukaan tuijottaa ystävistään tai itsestään kuvia, joissa silmät harottavat punaisina tai joku porukasta käyttäytyy nolostuttavasti? Jos kuvaat pienessäkään tuiskeessa, yritä käyttää harkintakykyäsi. Ehkä kännykkä kuitenkin kannattaisi jättää taskuun ja keskittyä vain hetkeen.

2. Hei, ruokakuvaushan voi olla harrastus! Oikeassa olet, mutta jos kaikissa kuvissasi on ruoka-annos, ei niitä jaksa katsoa edes fanaattisin kulinaristi. Vaikka haluaisit tallentaa itsellesi muiston parhaasta ikinä syömästäsi annoksesta, ei sinun tarvitse silti kuvata jokaista leivänpäällyskurkkua, jonka nautit aamukiireessä. Paitsi jos teet siitä taidetta. (Mitä me epäilemme.)

3. Tuolla se vuorenhuippu on! Jos et hallitse maisemakuvausta, jätä se suosiolla toisille. Moni on ikuistanut jo sinua ennen maailman kolutuimmat kohteet, joten voit luottaa siihen, että saat palata muistoissasi unelmiesi matkalle vaikkapa Googlen kuvahaun avulla. Tuttavasi eivät varmasti jaksa toljottaa kymmentä kuvaa samasta vuoresta. Jos kuitenkin uskot oivaltaneesi jotain uutta, ikuista ihmeessä se ja jaa muillekin!

4. Minä olen paras – katso vaikka. Olet varmasti onnellinen upeasta ulkonäöstäsi tai maailman komeimmasta miehestäsi, mutta itsesi hehkuttaminen kuvin on yksinkertaisesti noloa. Jos olet oikeasti onnellinen, sinun ei tarvitse vakuuttaa sitä muille.

5. "Yhden käden kuville" ei. Se ikiaikainen pulskan tytön kulmasta kuvattu kuva yläviistosta saattaa toimia kerran, muttei sataa. Ja nykyilmiö duckface näyttää harvan yllä hyvältä. Vältä näitä! Ole luonnollinen ja hymyile, sillä se kaunistaa.

6. Lemmikkikuvat. Vaikka rakastaisit pientä mustaa karvakaveriasi, älä täytä koko kuva-albumiasi hänellä. Koira tai kissa tuskin osaa poseerata niin monella eri tavalla, että kuvattavaa riittäisi jokaiseksi vuoden päivän tunniksi. Tosin, lemmikkikuville on oma yleisönsä, myös AVA tunnustaa sen. Jokin niissä pienissä palleroissa vain hellyttää!

7. Turhaakin turhemmat kuvat. Haluaako joku oikeasti nähdä kuvan keskeneräisestä mökkiremontistasi otsikolla "tähän se tönö kohoaa" tai uuden asuntosi lattialankuista, joiden väri ei edes toistu oikein huonojen kuvausolosuhteiden ansiosta. Emme mekään usko...

8. Kuvia, joissa sinulla on vähemmän kuin 75 prosenttia normaalista vaatetuksestasi päälläsi. Bikinit – menettelee. Bikinit ilman yläosaa – ei menettele. Harvinaisen selkeää!

Kun otat kuvia puhelimellasi, muista nämä:

1. Tarkkuus. Useimmassa puhelimessa on nykyään mahdollisuutena tarkentaa manuaalisesti kuva johonkin kohteeseen, esimerkiksi kuvattavan henkilön kasvoihin. Tarkennus onnistuu useassa mallissa esimerkiksi näyttöä täpäyttämällä. Älä luota siihen, että puhelimesi ehtii tarkentaa automaattisesti ainakaan hieman hämärämmässä, jos haluat teräviä, hyviä kuvia.

2. Valo-olosuhteet. Kännykkäkuvaus vaatii valoa, mutta sitäkään ei saa olla liikaa, tai muuten kuva voi ylivalottua. Tarkentamalla oikeaan kohteeseen ja jättämällä yksinkertaisesti kuvan ottamisen väliin tilanteessa, jossa olet pilkkopimeässä, saat riittävästi valaistuja kuvia.

3. Rajaus – kännykälläkin. Kännykkäkuvatkin kannattaa rajata mahdollisimman tarkasti ennen kuvan ottamista. Älä käytä digitaalista zoomia, vaan kävele lähemmäs kohdettasi, jos haluat hänen näkyvän lähempää. Kuvan rajaus jälkikäteen näytöllä huonontaa sen laatua ja saa sen näyttämään rakeisemmalta. Kannattaa miettiä kuvan sommittelua samalla tavalla kuin muutenkin kuvatessa.

4. Älä kikkaile. Tekninen kikkailu ei usein onnistu – varsinkaan, jos kuvaaja ei ymmärrä puhelimensa ominaisuuksia tai osaa käyttää niitä hyväkseen. On parempi luottaa perinteisiin kuvausmenetelmiin ja pyytää esimerkiksi ihmisiä poseeraamaan hetken itselleen kuin yrittää kalastaa maailman parasta kuvaa rinnakkain juoksevista kaveruksista. Useaan puhelinmalliin saa kuitenkin ladattu vaikka minkälaisia lisäohjelmia, joilla kuvan käsittely villimmäksi onnistuu jälkikäteen!

Muun muassa tällaisia kuvia tunnetut tähdet jakavat itsestään:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat