Kännykkää käytetään, turvavyötä ei – poliisin tehovalvonnassa karuja huomioita

Miksi poliisi paljastaa valvontapaikat etukäteen? 7:08

Poliisi tapasi viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa liikennevalvonnassa runsaasti matkustajia ilman turvavöitä etu- ja takapenkillä, sekä ajon aikana matkapuhelinta käyttäneitä ajoneuvon kuljettajia ilman hands free -laitteita.

Suojatiesääntöjen laiminlyönneistä annettiin yhteensä 87 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille, näistä 13 ohitti suojatien eteen pysähtyneen tai näkyvyyden suojatielle peittävän ajoneuvon pysähtymättä, 58 ei antanut esteetöntä kulkua suojatielle astumassa olevalle ja 16 ei antanut suojatiellä jo olleille esteetöntä kulkua.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta korostaa turvavöiden käytön tärkeyttä.

– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa, eikä kukaan meistä voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystä tai toisten virhearvioinneista johtuen.

Hän myös muistuttaa, että matkapuhelimen käyttö liikenteessä aiheuttaa usein vaaraa ja haittaa muulle liikenteelle.

– Jos puhelinta käytetään, niin vain hands free -laitteilla se on laillista, Kallio sanoo.

Suojatien tulisi olla nimensä veroinen

Poliisin tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen viime vuosina osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut.

– Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on kuitenkin liikaa, koska suojatien pitäisi olla nimensä veroinen eli turvallinen paikka tien ylittämiseen, Kallio sanoo.

Poliisi käytti viime viikon tehovalvontaan 3 744 työtuntia. Ilman turvavyötä matkustaneita tavattiin etupenkillä 1 368 ja takapenkillä 43. Matkapuhelinta ilman hands free -laitteita käyttäneitä kuljettajia tavattiin valvonnassa 829.

Lähde: Poliisihallitus

***

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20

Lue myös:

    Uusimmat