Kännykkä mullisti avustustyön: Järjestöt jakavat nykyään mieluiten rahaa

Matkapuhelimet mullistivat humanitaarisen avustustyön 11:53

Humanitaarisessa avustustyössä viime vuosien suurin innovaatio on ollut matkapuhelin, arvioivat asiantuntijat. Nykyään apu viedään perille mieluiten rahana, jonka siirtelyssä kännykkä on suuri apu.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet Pelastakaa lapset ry:n lastensuojelun neuvonantaja Anne Kanene ja SPR:n lueellinen katastrofiavun neuvonantaja Jouko Ala-Outinen kertovat, että mobiilius on muuttanut avustustyötä merkittävästi.

– Kännykkää käytetään seurannassa. Paljon nopeammin ja tehokkaammin saadaan arviointeja tilanteesta ja saadaan tietoa paikallisista kylistä ja niin edelleen, mitä siellä tapahtuu, jotta voidaan kohdentaa apua paremmin, Kanene sanoo.

Yksi tärkeä asia on käteisavustusten kohdentaminen ja siirtäminen kännyköiden avulla.

– Se on tuonut suurimman innovaation meidän työhön, Ala-Outinen sanoo.

Kännykän avulla voidaan varmistua helpommin siitä, että apu menee perille oikealle henkilölle.

Luonnollisesti matkapuhelin on mullistanut myös kommunikaation. Asiantuntijat huomauttavat, että peruskännykät eivät nykyään enää maksa paljon.

– Se on pieni investointi, että perhe saa sen yksinkertaisen puhelimen, jonka avulla voi saada käteisavustuksen ja olla yhteydessä hädän keskellä omiin sukulaisiin, Kanene sanoo.

Avustustjärjestöt suosivat nykyään käteisavustuksia tavaran ja vastaavan sijaan, sillä vanhanaikaisen avun nienti maihin vie paljon aikaa, varoja ja henkilöresursseja.

– Käteisavustus menee perille nopeasti, toimii elektronisilla alustoilla ja sitä kautta säästää resursseja, Ala-Outinen selventää.

Kanene huomauttaa, että rahallinen avustus liittyy myös ihmisarvoon.

– On tärkeää, että perheet voivat tehdä itse päätöksiä siitä, mitä tarvitsevat rahalla.

Kanenen mukaan perheitä tuetaan siinä, että vanhemmat esimerkiksi hoksaavat käyttää avustuksia lastensa hyväksi, jotta nämä pääsevät kouluun ja terveyskekuksiin. 

Ala-Outinen muistuttaa, että tavaraa ja ruokaa joudutaan jakamaan avustuksina yhä monille alueille, kun käteisavustukset eivät ole mahdollisia. Esimerkiksi luonnonkatastrofi voi rikkoa paikalliset markkinat niin, ettei käteisavustus tule kysymykseen.


Lue myös:

    Uusimmat