Mainos

Kannustus auttaa läpi Suomen polkevaa autistista Petriä – "kaikki voima ei ole vain fyysistä"

Ystävyyden viestiä läpi Suomen vievä autistinen Petri Virolainen on polkenut jo yli 600 kilometriä.

Virolainen on saanut reissun aikana valtavasti kannustusta sekä uusia tuttavuuksia. Kaikki tämä on uutta ivaa ja ilkeyttä kohdanneelle miehelle, jolla ei ollut yhtään ystävää elämänsä ensimmäiseen kolmeenkymmeneen vuoteen.

Virolaisen matka alkoi viikko sitten Keravalta, tämän päivän etappi päättyy Kaustisille. Takana on satojen kilometrien lisäksi useita vierailuita vaikeavammaisten päivätoimintakeskuksissa ja asumispalveluyksiköissä. 

Tavoite – perjantaiksi Ouluun – häämöttää jo.

– Edessä on vielä 400 mukavaa kilometriä. Matkan varrella on nimittäin monta asuntolaa ja toimintakeskusta, joissa minua odotellaan, hän kertoo MTV Uutisille Kauhavan ja Kaustisten välimaastosta.

Virolaisen vierailuiden tarkoitus on tarjota ystävyyttä yksinäisille vammaisille. Hänen mukaansa ennakkoluulot usein estävät ystävystymistä vammaisten kanssa. Vierailuilla monet vammaiset ovat kertoneet suuresta, satuttavasta yksinäisyydestä.

– Jos kuulen yhdenkin uutisen siitä, että joku toinenkin on alkanut huomioida vaikeasti vammaisia ihmisiä, on se isompi palkinto kuin yksikään lottovoitto. 

Kannustus auttaa jaksamaan

Matka on muuttanut myös miehen itsensä elämää paljon. Hän muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan surullisena.

– Kyllä se kauheaa oli katsoa vierestä, kun toisilla oli kavereita ja heidän ovikellonsa soi yhtenään. Itse en kelvannut mihinkään paikkaan. Se sanottiin ihan suoraan, Virolainen kertoo.

– Kukaan ei esimerkiksi tullut siihen aikaan synttäreilleni. Kutsuin kaikki, kukaan ei tullut. En saanut edes mitään selityksiä. Lisäksi talvella tuli lumipalloja kohti – sarjatulena molemmin puolin tietä.

– Siinä kasvoivat muurit itsellekin ympärille, kun en luottanut keneenkään. 

Ensimmäinen askel muutokseen tapahtui kymmenen vuotta sitten, kun hän sai ensimmäisen kolmipyöränsä. Pyörällä Virolainen ajoi Keravalla sijaitsevaan vammaisten kerhoon ja sai ensimmäisen ystävänsä Jaakon. 

Käynnissä olevalla pyörämatkallaan Petri Virolainen on tavannut lukuisia uusia ihmisiä ja saanut ystäviä sekä vilpitöntä, valtavaa kannustusta.

Hän kertoo lukeneensa MTV Uutisten lukijoiden lähettämiä kommentteja sekä verkkosivuilta että MTV Uutisten Facebook-ryhmästä.

– Kaikki kommentit ovat olleet todella kivoja, onneksi ei ole tullut yhtään törkykommenttia.

– Lisäksi pitkin matkaa on esimerkiksi bussipysäkeillä näytetty pysähtymismerkkejä ja haluttu ottaa yhteiskuvia. Muitakin matkan varrelta napattuja kuvia meikäläisestä on jaettu Facebookissa, kaikki ovat olleet oikein hyviä ja kannustavia.

Virolainen on saanut myös useita kutsuja muun muassa ruoka- ja kahvipöytiin, lisäksi eräs yritys on luvannut järjestää hänelle lauttasaunan Ouluun lauantaina.

Vaikka pyörämatkaa on kertynyt keskimäärin 100 kilometriä päivässä – yhden lepopäivän hän nimittäin piti viikonloppuna – ei matkan rasitus vieläkään tunnu miehen kropassa.

Petri Virolainen muistuttaa, että kaikki voima ei ole vain fyysistä.

– Jokaisen kannattaa miettiä tosissaan, olisiko omassa elämässä joku, jota voisi samalla esimerkiksi pyöräillen ilahduttaa. Sellainen tavoite tuo voimia.

Petri Virolaisen tavoitteena on saapua Ouluun 12. kesäkuuta. Seuraavana päivänä hän pitää Oulun torilla tiedotustilaisuuden "ystävyysmatkastaan" halki puolen Suomen. MTV.fi seuraa Virolaisen pyörämatkaa ja raportoi kuulumisista matkan varrelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja