Kännireksiasta kärsivä elää nälässä päihtyäkseen

Kännireksia on ongelma, jossa nuori jättää ruokailun väliin päihtyäkseen helpommin ja halvemmalla.

Kännireksiaksi kutsuttu ongelma koskettaa usein nuoria, jotka jättävät syömisen väliin päihtyäkseen. Nuoret kieltäytyvät syömästä, jotta heillä olisi varaa juoda ja he päihtyisivät paremmin. Kännireksiasta kärsivät haluavat toiminnallaan vältellä myös ylimääräisiä kaloreita.

Ilmiö on tunnettu erityisesti yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa, jotka haluavat sekä juhlia että pysyä hoikkina. Yhdysvaltalaisen Missourin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vaiva on erityisesti naisten ongelma. Tutkimukseen osallistuneista jopa 16 prosenttia paljastui kännireksikoiksi.

Apulaisprofessori Victoria Osbournen mukaan kännireksiasta on haittaa sekä mentaaliselle että fyysiselle terveydelle. Juominen on erityisen haitallista naisille, joiden keho reagoi eri tavalla juomiseen.

– Sen lisäksi että aivot eivät saa tarvittavia ravintoaineita, suuren alkoholimäärän nauttiminen voi olla muutenkin vaarallista, Osbourne sanoo.

Kännireksia voi muun muassa altistaa päihdeongelmille, syömishäiriöille, alkoholimyrkytykselle, riskikäyttäytymiselle seksin saralla ja kroonisille taudeille myöhemmällä iällä.

Mikäli potilaalla on ongelmia sekä päihteiden että syömisen kanssa, ongelma on monisyisempi.

– Yhdessä nämä ongelmat voivat aiheuttaa lyhyt- tai pitkäaikaisia kognitiivisia vaivoja, kuten keskittymisvaikeuksia, opiskeluvaikeuksia tai hankaluuksia tehdä päätöksiä, Osbourne sanoo.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock/Kzenon

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja