Alkoholi löytyy monen sairauden takaa

Tipaton tammikuu alkaa olla tuttu käsite meille suomalaisille. Jos alkoholin käyttö on karannut käsistä nyt päättyneen lomakauden aikana, saattaa olla aika kokeilla selvempää syksyä. Sekä lääkäreiden että potilaiden pitäisi uskaltaa puhua alkoholin käyttöön liittyvistä asioista niiden oikeilla nimillä, sillä alkoholiriippuvuus ei ole leikin asia.

Kesällä on mukava istuskella terassilla, nautiskella auringosta ja maistella viilentäviä juomia. Lomien jälkeen töihin palaaminen sen sijaan voi olla vähän ankeaa. Jos töihin paluun vaikeuteen liittyy jollain lailla alkoholinkäyttö, tai mikäli muuten joutuu pohtimaan omaa juomistaan, on miettimiseen luultavasti syytäkin.

– Myös silloin, kun alkoholinkäyttöön liittyy esimerkiksi terveydellisiä haittoja, kannattaa huolestua. Ja jos parisuhde rakoilee juomisen takia tai lapset jäävät huomiotta, on jo kiire, sanoo johtava ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä.

Juhlimista ei tarvitse lopettaa

Moni syyllistyy oman alkoholinkäyttönsä vähättelyyn tai selittelyyn. Selkeästi riskirajoilla ollaan, jos alkoholinkäytöstä on tullut lähes päivittäinen tapa, tai jos kerralla juotu alkoholimäärä on suuri. Tällöin saattaa olla aihetta pistää pullon korkki kiinni joksikin aikaa.

– Juhliminen ei ole kiellettyä, mutta alkoholia täytyy nauttia kohtuudella. Kohtuullisen kertakäytön raja on yhdestä kolmeen annosta. Alkoholiriippuvuudesta on kyse, kun ei enää pysty hallitsemaan sitä, milloin, missä ja kuinka paljon juo. Juomisen lopettaminen on alkoholiongelmaisille myös hankalaa. Riippuvuudesta kertovat alkoholin aiheuttamat vieroitusoireet eli ärtyisyys, ahdistuneisuus ja unettomuus sekä pahimmillaan kouristuskohtaukset ja sekavuustilat, huomauttaa Pekka Heinälä.

Alkoholiriippuvuus on hoidettavissa oleva sairaus

Oma tahto sekä läheisten tuki ovat tärkeitä, kun yrittää vähentää juomistaan tai lopettaa sen kokonaan. Harvoin kuitenkaan ne riittävät täysin. Alkoholiriippuvuus ei ole mikään pieni ongelma vaan vakava sairaus. Hoitokeinoja on kuitenkin olemassa, ja ensimmäinen askel on rohkaistua lääkärin vastaanotolle.

– Lääkärille kannattaa kertoa rehellisesti, miten itse kokee oman alkoholinkäyttönsä. Lääkärin on muutamalla kysymyksellä helppo todeta, onko kyse alkoholiriippuvuudesta. Nykyisin lääkärit ovat saaneet tähän koulutusta ja osaavat toimia moralisoimatta, sanoo Heinälä.

Joskus potilas saattaa lääkärin vastaanotolla kertoa ahdistuneisuudestaan, masennuksestaan ja ehkä sosiaalisista ongelmistaan, mutta ei mainitse mitään alkoholinkäytöstään.

–Aina ei ymmärretä, että ongelmat nivoutuvatkin liialliseen juomiseen, mahdollisesti jopa alkoholiriippuvuuteen. On sekä potilaan että lääkärin velvollisuus puhua asioista niiden oikeilla nimillä, painottaa Heinälä.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan alkoholiriippuvaisille tehokkain lääkehoito on estolääkitys.

Alkoholin ongelmakäytön rajat

Naiset: enemmän kuin yksi "mäyräkoira" viikossa toistuvasti tai viisi annosta alkoholia yhdellä käyttökerralla toistuvasti

Miehet: enemmän kuin kaksi "mäyräkoiraa" viikossa toistuvasti tai 6-7 annosta alkoholia yhdellä käyttökerralla toistuvasti

Yhdessä mäyräkoirassa on 12 pulloa (á 33 cl) olutta.

Yksi alkoholiannos on esim. lasillinen (12 cl) viiniä tai pullo (33 cl) olutta.

Lähde: A-klinikkasäätiön materiaali ja Duodecim

MTV3/Helmi

Teksti: Actavis

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat