Kannattaako kännykän laturia sittenkään jättää yksikseen pistorasiaan? Toimittaja teki tarkat laskelmat

9:43
Uutisaamussa keskusteltiin taannoin kännykän koukuttavuudesta.

Yhdysvaltalaisen teknologiajulkaisun laskelmat osoittavat, että kännykän laturin seinässä pitäminen ei lopulta kuluta, eikä maksa paljon. Toisaalta globaalissa mittakaavassa miljardit, tyhjän takia seinään kytketyt laturit lisäävät kulutusta turhaan.

Zdnetin toimittaja Adrian Kingsley-Hughes alkoi pohdiskella, paljonko rahaa valuu hukkaan vuoden aikana, kun kännykän laturi on jatkuvasti kytkettynä pistorasiaan.

Laturin sähkönkulutus on suhteellisen helppo selvittää, tarvitaan vain oikeanlainen työkalu. WattsUP Pro -mittarilla Kingsley-Hughes mittasi Applen oman laturin haukkaavan noin 135 wattia kuukaudessa - jos sen perässä ei ole mitään ladattavaa.

Vuodessa laturin ympärivuorokautiseen ”tyhjäkäyntiin” hassautuisi noin 1,5 kilowattituntia. Suomessa tämä tarkoittaisi (laskettuna 5,5 snt /kWh -hinnalla) 0,0825 euron lisää sähkölaskuun.

Yksittäisen laturin seinään jättäminen ei siis juuri lompakossa tunnu – tai vaikka latureita olisi käytössä useampikin.

Zdnetin mukaan tosin halpalaturit saattavat haukata sähköä jopa kaksikymmentä kertaa enemmän merkkilaturiin verrattuna. Sellaisia ei myöskään kannata jättää kytketyksi valtakunnanverkkoon kotoa poistuessaan.

Vaikka yksittäisen kodin kulutus onkin pientä, kertautuu summa ja ympäristövaikutukset, kun latureita onkin kytkettynä valtiotasolla miljoonia tai globaalisti miljardeja. Omaa kuormaansa voi tosin keventää vaivattomasti hankkimalla latureita varten virtakytkimellä varustetun jatkojohdon.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja